Jake snage policije obezbeđuju danas prilaz selu Orlje, u opštini Tutin, gde pristižu ekipe obducenata sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga, koji će uraditi ekshumaciju i obdukciju tela nekadašnjeg muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića.

Danas se navršava tačno šest meseci od kako je Zukorlić iznenada preminuo u 51. godini, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

Obdukcija Zukorlićevih posmrtnih ostatka biće obavljena na Odjeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Njegov sin, Usame Zukorlić, koji ga je nasledio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP) ranije je na društveni mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ova tri grada, kao i da će proces nadgledati Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je pre toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Nije precizirao o kojim laboratorijama je reč, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obaveštavati javnost.

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tela Muamera Zukorlića.

Prema nezvaničnim informacijama Zukorlićevo telo će po završetku obdukcije biti sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od retkih remek dela islamske arhitekture iz 16. veka.

Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsednika Skupštine Srbije.

indeksonline.rs/freemedia.rs