JERUSALIM – Latinski patrijarh u Svetoj zemlji, Pjerbatista Picabala osudio je danas nasilje na sahrani novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh, optuživši izraelske vlasti za kršenje ljudskih prava i nepoštovanje katoličke crkve.

On je rekao novinarima u bolnici Sveti Josif u Jerusalimu da su snimci incidenta u petak, emitovani širom sveta pokazali, “nesrazmenu upotrebu sile” protiv hiljada Palestinaca, medju kojima su mnogi mahali palestinskim zastavama u procesiji od bolnice do obližnje katoličke crkve u Starom gradu u Jerusalimu.

Napad je izazavao osudu širom sveta i još više povećao šok i gnev zbog ubistva novinarke koja je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Picabala je rekao novinarima da je napad policije “ozbiljno kršenje medjunarodnih normi i propisa, uključujući osnovno ljudsko pravo na slobodu religije, koja mora takodje da se poštuje u javnom prostoru”.

Izraelska strana nije odmah odgovorila na te optužbe izrečene u vreme kada se Izrael i Palestinci medjusobno optužuju za smrt poznate novinarke Palestinke Abu Akleh, koja je imala i američko državljanstvo.

Novinarka, koja je četvrt veka izveštavala za katarski satelitski TV Kanal, je ubijena 11. maja tokom izraelske vojne racije u izbegličkom logoru u Dženinu.

Bila je poznata je u celom arapskom svetu jer je dokumentovala težak život Palestinaca pod izraelskom vlašću.

Palestinski zvaničnici i očevici, uključujući novinare koji su bili s njom, govore da je ubijena izraelskom vatrom.

Izraelska vojska koja je najpre saopštila da su za njenu smrt možda odgovorni naoružani Palestinci je kasnije povukla tu tvrdnju i sada navodi da još nije jasno ko je ispalio smrtonosni metak.

Izraelska policija je u medjuvremenu pokrenula istragu incidenta na njenoj sahrani, a vlasti su pozvale na zajedničku istragu njenog ubistva sa Palestinskom upravom.

Palestinski zvaničnici su to odbili navodeći da ne veraju Izraelu.

Organizacije za ljudska prava saopštile su da Izrael ne istražuje temeljno pogrešne postupke svojih snaga.

indeksonline.rs/Beta