PODGORICA – Peticiju za legalizaciju marihuane u Crnoj Gori podržalo je više od 6.000 građana i ona će uskoro biti predata parlamentu, pišu podgoričke Vijesti.

Predstavnik nevladine organizacije “Legalizuj”, Nikola Banović kaže da će Skupštini predati predlog da se dekriminalizuje kanabis i reguliše tržište po urugvajskom modelu.

Prema tom predlogu punoletni građani, koji su registrovani u kanabis klubu, bi mogli da priušte mesečno do 40 grama marihuane.

Takođe, predlaže se da građani mogu da gaje u domaćinstvima do četiri biljke, a konzumacija će biti dozvoljena kod kuće. Predlog je da konzumacija ovog narkotika bude dozvoljena na određenim turističkim destinacijama i u kanabis klubovima.

Banović kaže da ukoliko bi predlog prošao skupštinsku proceduru po preporuci doktora, građani bi mogli da kupe kanabis i druge njegove derivate u apotekama, a količina bi zavisila od preporuke lekara.

“Reklamiranje kanabisa će biti zabranjeno na državnoj televiziji, bilbordima i radiju. Kanabis će kao resurs biti nacionalizovan, kako bi se izbegao monopol na tržištu i podstaklo samozapošljavanje i domaća proizvodnja”, kaže Banović i dodaje da ovim potezima žele da preuzmu najveći udeo tržišta narkoticima, preko 75 odsto, da ga fiskalno regulišu i da, kako kaže, olakšaju nadležnima borbu protiv organizovanog kriminala, kao i da omoguće novi priliv novca u budžet države.

Tvrdi da bi na taj način drastično bio povećan životni standard, turistička sezona bi bila produžena, a pacijentima sa teškim obolenjima bilo bi omogućeno lečenje prirodnom alternativom.

NVO ”Legalizuj” je registrovana u aprilu prošle godine, a prvobitna zamisao inicijatora peticije je bila da se da prikupi 20.000 potpisa kako bi se organizovao referendum o tom pitanju.

Banović je kazao da su prikupili toliko potpisa ne bi tražili da se o tome raspravlja i glasa u Skupštini, već bi o legalizaciji marihunae građani odlučivali na referendumu.

indeksonline.rs/Tanjug