Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za upis polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO) angažovanih pri Policijskoj upravi Novog Pazara i Prijepolje.

Potpredsednik Sandžačke demokratske partije Husein Memić tvrdi da se nacionalna struktura, prilikom prijema polaznika, apsolutno ne poštuje.

“Pratićemo rezultate konkursa za prijem devet polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO) angažovanih pri Policijskoj upravi Novoi Pazar i Prijepolje, od kojih 4 policajca i 5 saobraćajaca sa prebivalištem iz Novog Pazara i 44 za područje Policijske uprave Prijepolje (4 policajca, 5 saobraćajaca i 35 graničnih policajaca). Bošnjaci se redovno prijavljuju na konkurse koje raspisuje njihova država medjutim, nacionalna struktura se apsolutno ne poštuje prilikom odabira kandidata. U Novom Pazaru živi više od 85% Bošnjaka. Nacionalna struktrura zaposlenih u MUP-u, sudu i pošti ne odgovara nacionalnoj strukturi stanovništva i to nije dobar put ka pomirenju i stvaranju poverenja države u svoje gradjane bošnjačke nacionalnosti” – tvrdi Memić za indeksonline.rs

Dodaje da država mora biti spremna da promeni dosadašnju praksu kako bi Bošnjaci povratili veru u državne institucije.

“Manjinski narodi moraju imati ista prava kao i pripadnici većinskog naroda u Srbiji. Došlo je vreme kada Srbija mora napraviti veliki iskorak ka pridruživanju i članstvu u EU. To se ne može desiti sve dok manjinski bošnjački narod ne bude integrisan u državni sektor, proporcionalno prema nacionalnoj strukturi. Da bi Bošnjaci verovali da je policija sistem koji ih štiti, a sud sistem koji nezavisno funkcioniše i radi, država mora pokazati na ovim primerima da je spremna da promeni dosadašnju praksu “davanja na kašičicu” Bošnjacima ono što im u mnogo većoj meri pripada” – zaključuje Memić.

indeksonline.rs