Odlukom odbornika svih bošnjačkih stranaka, koje deluju u lokalnom parlamentu Novog Pazara, grad će u narednom periodu graditi spomenik “Đurumlijama Sandžaka Prvog svetskog rata”. Usvojeni su izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova za prethodnu godinu, kao i Operativni plan odbrane od poplava na teriroriji Novog Pazara za vode II reda za 2022.godinu.

Direktori javnih preduzeća Novog Pazara podneli su izveštaje o radu u prethodnoj godini.

Odbornici su usvojili i zahteve JKP “Gradska čistoća” i JKP”Vodovod i kanalizacija” o povećanju cena njihovih usluga. Prema rečima izvestioca po ovim tačkama dnevnog reda, povećanje cena usluga ova dva preduzeća su minimalna i neće opterećivati budžet građana. Kako je istaknuto na sednici Skupštine, radnicima Gradske čistoće, koji rade na najtežim poslovima u preduzeću, iznosačima smeća i kopačima grobalja, od 1.januara povećana je plata za oko 10.000 dinara, tako da njihova prosečna zarada sada iznosi 60.000 dinara.
Kao dopunska tačka u dnevni red uvršten je i predlog o imenovanju Odbora za sprovođenje inicijative za podizanje spomenika „Đurumlijama Sandžaka Prvog svetskog rata“.
Da predlog o podizanju spomenika Đurumlijama Sandžaka Prvog svetskog rata zaživi postarali su se Kulturni centar i Grad Novi Pazar. U obrazloženju inicijative navodi se:

“Prošlo je više od jednog stoljeća od završetka Prvog svjetskog rata. Regija Sandžaka
je dala veliki broj đurumlija (dobrovoljaca), palih u borbama tokom Prvog svjetskog rata, na
različitim ratištima širom Evrope, Novi Pazar, kao centar regije Sandžak, još uvijek nema
nikakvo obilježje u znak sjećanja na ove pale borce. Procjenjuje se da je broj durumlija iz Sandžaka, koji su poginuli na različitim frontovima Velikog rata, bio preko 20.000. Mnogi Novopazarci su potomci slavnih durumlija. Ideja za monumentalno spomen-obilježje u čast sandžačkim durumlijama koji su se herojski borili na Čanakalama (1915), upravo je potekla od porodica potomaka durumlija iz Sandžaka. Stoga, Kulturni centar Novi Pazar, kao institucija koja se brine o njegovanju” kulture sjecanja, podnosimo inicijativu za podizanje spomenika “Durumlijama Sandžaka Prvog svjetskog rata”. Spomenik mora imati umjetničku vrijednost, simbolizovati mir, toleranciju i dobre medunarodne odnose Republike Srbije i Republike Turske, te Novi Pazar kao simbol tih dobrih odnosa. Obilježje treba biti izgrađeno od kvalitetnih postojanih materijala i pozicionirano
na primjerenoj lokaciji”, stoji u ovoj inicijativi, koju je podneo Kulturni centar.

Direktorima Kulturnog centra Huseinu Memiću, Centra za decu i omladinu Duga Novi Pazar Fatimi Durović i Kancelarije za mlade Džemaludinu Paučincu produženi su mandati.

Raspisan je konkurs za direktrora Narodne biblioteke “Dositej Obradović”.

Usvojen je i predlog za promenu imena Tehničke škole, koja se od danas zove “Tehnička škola Izudin Šušević”. Šušević je, kako stoji u obrazloženju, jedan od najznačajnih ličnosti u istoriji grada, i čovek koji je ostavio neizbrisiv trag u razvoju obrazovanja, kulture, nauke, politike i kao i na polju humanitarnog rada. Za glavnog gradskog urbanistu imenovan je Safet Nuković.