Naslovna srbija Beograd Nacionalni konvent o EU: Vulin govorom mržnje vređa dostojanstvo albanskog naroda

Nacionalni konvent o EU: Vulin govorom mržnje vređa dostojanstvo albanskog naroda

Foto:Tanjug/Sava Radovanovic

BEOGRAD – Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 osudila je danas javne istupe ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina u kojima kontinuirano naziva Albance “Šiptarima”, što je ocenjeno kao govor mržnje “koji vredja dostojanstvo albanske nacionalne manjine i albanskog naroda u celini”. ;

“Uprkos zastoju dijaloga izmedju Beograda i Prištine, neprimerenim porukama koje dolaze od aktuelne vlasti u Prištini, ali i korišćenju uvredljivih termina u političkom prostoru zemalja u regionu, to ni na koji način ne opravdava otvoreni diskriminatorni jezik kojim ministar Vulin kao predstavnik javne vlasti krši domaće i medjunarodne prakse”, navodi se u saopštenju.

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 je pozvala predsednicu vlade Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine “da se izjasne o otvorenim oblicima diskriminacije i govora mržnje prema albanskom narodu koji trajno vulgarizuju i primitivizuju politički prostor u zemlji, i osude isti”.

“Neprimerenim izjavama ministra Vulina čini se nenadoknadiva šteta ne samo u domaćoj javnosti, već dijalogu Beograda i Prištine, srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj i medjunarodnoj reputaciji zemlje”, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da se ovakvim izjavama visokog funkcionera Srbije “ruši dostojanstvo institucija republike, pre svega ministarstva unutrašnjih poslova na čijoj zvaničnoj stranici je objavljen govor ministra Vulina”.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version