Naslovna Sport Atletika Najbrža srpkinja, prelepa Ivana Ilić kreće u nove šampionske pohode

Najbrža srpkinja, prelepa Ivana Ilić kreće u nove šampionske pohode

Tri stotinke udaljena od svetske juniorske bronze, juniorska vicešampionka Evrope u trci na 100 metara, aktuelna seniorska šampionka Srbije koja je u ovim trijumfom ujedno postavila i novi U20 rekord naše zemlje od 11,38 sekundi, devojka u čijim nogama leži budućnost srpske atletike u najatraktivnijoj disciplini – sprintu na 100 i 200 metara. Graciozna, hrabra, sportiskinja sa sopstvenom vizijom uspeha, 19 – godišnja Ivana Ilić najbrža je žena Srbije i rešena je da ispiše istoriju.

Nakon briljantne takmičarske 2021. usledile su pripreme za zimski deo sezone 2022. koji je u potpunosti ostao neispunjen zbog par pehova koji su se dogodili Ilićevoj.

“Zimska sezona definitivno nije prošla onako kako smo moj trener i ja želeli. Naš cilj je bio da ispunimo normu za Svetsko atletsko prvenstvo u Beogradu, zbog toga smo došli na pripreme u dvoranu u Beograd, međutim kada sam bila najspremnija i maksimalno motivisana čekala predstojeće Prvenstvo Srbije, saznala sam da sam pozitivna na korona virus. Morala sam da pauziram sa treniranjem dve nedelje, onda sam se polako vratila u trening, ali u ne tako dobroj formi, što je i bilo logično posle preležane korone. Usledio je najlepši trenutak u mojoj dosadašnjoj karijeri, poziv da budem deo selekcije Srbije i učestvujem na svetskom šampionatu u našoj Areni.

Ubrzo mojoj sreći je došao kraj, jer samo nedelju dana pre početka takmičenja dobila sam boginje”.

Vreme je za letnji deo godine u kojoj našu mladu i veliku nadu, već potvrđenu šampionku očekuju novi takmičarski izazovi, među kojima i Balkansko prvenstvo.

“Zimska sezona nije bila na mojoj strani. Počela sam sa pripremama za letnji deo sezone. Vratila sam se iz Bara, gde sam provela dve nedelje spremajući se za ostatak sezone u koji polažem sve nade. Trener i ja smo jako zadovoljni kako su protekle pripreme i što sam za tako kratak period uspela da se vratim u staru formu. Planovi su naravno lični rekordi. A ako budu lični rekordi biće i učešće na nekim većim takmičenjima. Jako sam motivisana i znam da mogu da napravim odlične rezultate i ove sezone” – objašnjava Ilićeva.

Miljenica publike gde god da se pojavi redovno može da se vidi u Čačku kako predano radi na pozivu koji je izabrala.

“Staza u Čačku je renovirana 2020. godine i od tada svaki dan tamo idem na treninge. Stadion je prelep i na jako lepom mestu, iako nije jednostavno svaki dan ići na treninge u Čačak, moja želja za uspehom sve to prevazilazi i jedva čekam da dođe vreme da krenem na trening. Dan svakog vrhunskog atletičara je dobro isplaniran, od odmora, ishrane, učenja, druženja sa prijateljima do treniranja. Nemamo uvek mnogo slobodnog vremena za sebe i naše najbliže, i ja se trudim da svaki slobodan trenutak provedem sa svojom porodicom. Jer zbog treninga, priprema i takmičenja često ne budem kod kuće, i jedva čekam da se vratim da ih vidim”.

Iako posao vrhunskog sportiste iziskuje ogromna odricanja, zlatna devojka iz Gornjeg Milanovca nema nameru da poklekne i odustane od svojih snova.

“Naš poziv je jako je zahtevan, i potrebna je svakodnevna posvećenost i vredan rad. Jako volim discipline u kojima se takmičim, iako znam koliko je konkurencija jaka, ja neću ni jednog trenutka prestati da se trudim i da verujem u svoj rad. A uz veliki rad i veru, i rezultati će doći”.

U svet “kraljice sportova” Ivanu je uvukla njena starija sestra, a trajno zaljubiljivanje u atletiku dogodilo se nakon osvojenih prvih zlatnih medalja već na prvom takmičenju.

“Moja sestra Nevena je prva počela da trenira, pa kao i svaka mlađa sestra i ja sam želela da radim sve što i starija sestra. Jako sam zavolela atletiku pa sam zato i ostala da treniram. Već na prvom takmičenju sam osvojila dve zlatne medalje, sećam se da sam tada trčala u patikama, jer nisam znala ni da sprinterice postoje. Na svom prvom Prvenstvu Srbije 2015. godine postala sam državna prvakinja na 60 metara. I od tada kreću moji uspesi.

Postavljala sam državne rekorde na 60, 100 i 200 metara u raznim kategorijama. Sada kao seniorka želim da budem državna rekorderka u sve tri pomenute discipline i vredno ću raditi da to i ispunim.

Treniram šest puta nedeljno, jednom dnevno. Plan za narednih par godina je da svake godine postavljam lične rekorde, da 2023. godine da odem na Evropsko prvenstvo U23, Olimpijske igre, Svetska i Evropska prvenstva, na kojima se nadam neću biti samo učesnica već i osvajačica nekog odličja”.

Prva atletičarka sa prostora Srbije, ali i SFRJ, koja je osvojila odličje u jednoj od najatraktivnijih atletskih disciplina na juniorskim šampionatima Starog kontinenta, naša atletska gracija Ivana Ilić da može da vrati vreme ponovo bi krenula atletskim stazama.

“Naravno. Svaki put, da nema sporta, sigurno pola zemalja ne bih nikada posetila, i ne bih upoznala sjajne ljude koji su mi danas veliki prijatelji. Evropsko prvenstvo U20, kada su se moj trud i rad napokon isplatili, i kada sam osvojila srebrnu medalju je najlepši trenutak u mojoj dosadašnjoj karijeri. Ne postoji lepši osećaj, i nadam se da će još takvih trenutaka biti u mojoj sportskoj karijeri” – zaključila je prelepa i najbrža Srpkinja Ivana Ilić.

Exit mobile version