Gradsko veće grada Novog Pazara usvojilo je odluku o raspisivanju javnog konkursa za ugradnju solarnih panela u okviru projekta energetske efikasnosti i pomoći građanima u smislu proizvodnje električne energije.

Definisani su uslovi konkursa i način na koji će se solarni paneli ugrađivati, kazao je član Gradskog veća Hanefija Brničanin.
”Svako domaćinstvo koje bude konkurisalo imaće pravo da iskoristi bespovratna sredstva u iznosu od 420.000 dinara. Sredstva su obezbedili Ministarstvo energetike i Grad Novi Pazar, uz učešće od 50%. Mi smo prošle godine takođe imali ovakve konkurse a odnosili su se na zamenu ložišta kotlovima na pelet. Ove godine je u pitanju energetska sanacija proizvodnjom električne energije uz korišćenje sunčeve toplote. Ukupna vrednost opredeljenih sredstava je pet miliona dinara, od kojih 2.5 milona obezbeđuje resorno ministarstvo, a 2.5 miliona dinara Grad Novi Pazar. Maksimalna vrednost za koju se može konkurisati je šest kilovata. Ukoliko se neko prijavi sa većim potrebama, u smislu kapaciteta onda će ostatak sredstava samostalno snositi ” objasnio je Brničanin.

Za razliku od prethodnih, na ovaj konkurs mogu da se prijave i građani koji nisu vlasnici objekta, objašnjava Brničanin.

”To znači da može da se prijavi i neko ko ima prebivalište na određenoj adresi, s tim što će biti potrebno da za električno brojilo koje je instalirano u domaćinstvu ima saglasnost od vlasnika, overeno od strane notara. Verujem da će ova akcija biti uspešno sprovedena i da će biti od velikog značaja kada se tiče potrošnje električne energije u domaćinstvima, s tim da postoji mogućnost prodaje neiskorišćene proizvedene električne energije” kazao je on.

Detalji konkursa biće objavljeni i na zvaničnoj stranici Grada Novog Pazara.

Većnici su tokom zasedanja raspravljali još i o davanju saglasnosti na statut gradske biblioteke, te o uslovima korišćenja javnog prostora u pešačkoj zoni.

indeksonline.rs