Naslovna Društvo Nema masovne grobnice na lokaciji kod Štavlja

Nema masovne grobnice na lokaciji kod Štavlja

Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je danas da na lokaciji rudnik Štavalj, u opštini Sjenica, nisu pronađeni posmrtni ostaci osoba koje se vode kao nestale.

“Tokom 13 radnih dana preko 7.000 kubika rastresitog materijala je na ovim lokacijama ovde pretraženo i ono što definitivno danas možemo da saopštimo je da na ovoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci”, rekao je Odalović.

Pretraga terena počela je 10. maja, na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine u vezi sa navodima prištinske delegacije da su na navedenoj lokaciji pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.

Na lokaciji su tokom pretraživanja celog procesa bili prisutni predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, Eulexa, prištinske i beogradske delegacije.

Komisija za nestala lica Vlade Srbije je ranije saopštila da je pretraga terena potrebna kako bi se precizno utvrdilo da li postoje na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.

Do sada je kroz mehanizam Radne grupe za nestala lica do sada rešeno 1.827 slučajeva, od kojih je 270 lica srpske i nealbanske nacionalnosti, a ostali su kosovski Albanci, rekao je Odalović ranije za Free media.

Delegacije Beograda i Prištine usvojile su 26. oktobra 2018. godine procedure o primopredaji posmrtnih ostataka stradalih, što bi prema očekivanjima trebalo da pomogne potragu za licima nestalim tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Pitanje nestalih osoba na Kosovu je tema i briselskih pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

indeksonline.rs/Free Media

Foto:Free Media

Exit mobile version