NOVI PAZAR – Građani i privreda Novog Pazara dugovali su na kraju prošle godine za komunalije preko 871 miliona dinara, odnosno više od 7,3 miliona evra, pokazuju podaci Gradske toplane, Gradske čistoće i Vodovoda i kanalizacije.

Gotovo polovina ukupnih obaveza za komunalije je za vodu, jer su ta dugovanja prema Vodovodu i kanalizaciji na kraju 2021. godine dostigla gotovo 400 miliona dinara.

Nešto su manje obaveze koje građani i privreda imaju za odnošenje smeća i drugih usluga Gradske čistoće, a koje su na kraju 2021. godine iznosile 378,7 miliona dinara. Dugovanja građana su gotovo 275 miliona dinara.

Ukupan dug za grejanje Gradskoj toplani bio je 93,3 miliona dinara, uz procenat naplate od preko 90 odsto.

Sabrane obaveze ta tri javna komunalna preduzeća nešto su preko 788 miliona dinara, a jedino Vodovod i kanalizacija ima veća potraživanja nego dugovanja.

To javno komunalno preduzeće na kraju prošle godine bilo je dužno 226,4 miliona dinara, što je gotovo upola manje od potraživanja.

Upoređujući potraživanja i dugovanja (174,8 miliona dinara), Gradska toplana je u ovu godinu ušla sa “minusom” od 81,5 miliona, najviše zbog obaveza od 142 miliona dinara prema Direkciji za robne rezerve i kredita od 20 miliona.

“Minus” Gradske čistoće iznosi oko devet miliona dinara jer su ukupna dugovanja tog javnog preduzeća 387,5 miliona dinara.

Najveća stavka su plate i doprinosi za radnike kojima se duguje gotovo 183 miliona dinara. Obaveze na ime uzetih kredita su 68 miliona dinara, a milion manje za razne poreze.

indeksonline.rs/Beta