Naslovna Društvo Novi Pazar najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji

Novi Pazar najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji

Grad Novi Pazar je sa 87 od mogućih 100 indesnih bodova najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji, u 2021. godini, saopštila je Transparentnost Srbija, koja svake godine sprovodi istraživanje o javnosti rada lokalnih samouprava. Ostvarivši devet bodova više nego u prethodno ocenjivanom periodu Novi Pazar je sa četrtog mesta transparentnosti zauzeo prvu poziciju.

Nakon zvanične prezentacije izveštaja od strane Transparentnosti Srbija gradonačelnik Novog Pazara rekao je da je prvo mesto izuzetno značajno ali da je od ovogdišnjih rezultata značajniji kontinuitrt koji Novi Pazar ima u proteklih nekoliko godina.

“Četiri godine zadržavamo trend povećanja transparentnosti. Želim da zahvalim saradnicima koji su u prethodonom period uložili veliki napor da svi zajedno zabeležimo ovakav uspeh. To su pre svih Hana Salihagić i Sead Mašović, kao i drugi saradnici. Imali su našu podršku jer nam je cilj da budemo servis građana u punom smislu reči. Želimo da do javnosti i građana stižu potpune I pravovremene informacije od važnosti za život ljudi ali I da na taj način povećavamo poverenje građana prema donosiocima odluka. S tim u vezi, intenzivno realizujemo aktivnosti kojima građane uključujemo u procese donošenja odluka”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ističući da je transparetnost jedno od najefikasnijih oruđa svake lokalne samouprave u borbi za smanjenje korupcije.

“Dostupnost bitnih informacija građanima mogućnost korupcije se drastično smanjuje. Grad Novi Pazar i pored osvojenog prvog mesta na listi tranaprentbosti lokalnih samouprava, želi i može da unapredi pojedine oblasti i učini ih dostupnijim građanima. Zahvalnost ide i prema organizaciji “Trasparentnost Srbija i USAID-u, koji nam rangiranjem i ukazivanjem na značaj procedura u pojedinim oblastima olakšavaju u doslednosti da budemo dostuponi, svoj posao obavljamo javno I transparentno u interesu zajednice. Kontinuitet u otvorenosti je naš cilj bez obzira na broj bodova”, poručio je gradonačelnik Biševac.

Maksimalne ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki, organizovanje javnih rasprava i odnosu lokalne samouprave i građana.
Prostora za unapređenje tranaparentnosti ima kada je reč o radu gadskih javnih preduzeća Iži ustanova, kao i Skupštine i Gradskog veća.

Prema ovogodišnjim rezultatima, na drugom mestu je Sombor (85 poena), trećem Sokobanja (84), a četvrtom Tutin (81) koji je u pogledu rezultatskog pomaka najveće ovogodišnje iznenađenje.

Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave), kao i za jednu opštu.

Exit mobile version