Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Dubravka Đukanović posetila je sa saradnicima Novi Pazar, gde se sastala sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, nakon čega su obišli Kulu motrilju i Bedem.

“Obuhvatili smo tokom sastanka niz tema. Prvenstveno su prezentovani predlozi oko Džephane i okolnog prostora. Prezentovan je projekat čija nas realizacija očekuje kako bi sproveli ideju o muzeju na otvorenom, koji že obogatiti kulturno istorijski sadržaj u celini. Radovi na Bedemu teku predviđenom dinamikom i možemo biti sasvim zadovoljni”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara, ističući da su gosti obišli i letnju pozornicu.

“Obnova južnog bastiona i radovi na rekonstrukciji Stare čaršije i Hamama, samo su deo brojnih projekata čija realizacija sledi. Uz ostale spomenike koje Novi Pazar ima, a uz podršku Zaovoda za zaštitu spomenika i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, grad Novi Pazar je na mapi turističkih centara Srbije i regiona na izuzetno značajnom mestu. Unapređenjem infrastrukture, možemo očekivati povećanje broja turista”, zaključio je gradonačelnik Biševac.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Dubravka Đukanović ističe da je rekonstrukcija Džephane samo deo sveukupnog projekta revitalizacije cele tvrđave.

“I Kula motrilja je deo projekta i ona se završava, a Džephana je segment revitalizacije i prezentacije severne tabije. Biće, u okviru projekta,prezentovani arheološki ostaci najstarijih delova tvrđave, koji svedoče o vremenu njenog nastanka i kroz koje će posetioci moći da vide kako se tvrđava transformisala i širila. Planirana je izgradnja vidikovca iz same Džephane, a nakon sanacije Bedema i prezeentacije nalazišta, kao i kompletnog parternog uređenja tog prostora”, kazala je direktorka Zavoda, Dubravka Đukanović. Ona je istakla da je zadovoljstvo dinamikom radova na rekonstrukciji Kule motrilje ogromno.

“Objekat ne samo da je obnovljen, već su radovi, koji su pri kraju, izvedeni sa izuzetnom pažnjom. Svaki deo je verno ispoštovan u odnosu na projektno rešenje sigurna sam da će Novi Pazar dobiti reprezentativan izložbeni prostor”, zaključila je Đukanović.

indeksonline.rs