BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u prva četiri meseca ove godine iz saobraćaja isključeno više od 17.500 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, što je za 40 odsto više u odnosu na isti period 2021.

“Pod dejstvom psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja je isključeno 850 vozača, što je za 60 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Vulin povodom medjunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, a preneo njegov kabinet.

Od početka godine, vozači pod dejstvom alkohola učestvovali su u 1.019 udesa, a pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u 37 saobraćajnih nezgoda.

Za vreme Uskrsa i prvomajskih praznika, zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 2.608 vozača, od kojih je čak 526 zadržano na trežnjenju, jer su upravljali vozilom s više od 1,20 promila alkohola u krvi.

Saobraćajna policija do 10. maja sprovodi akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja se sprovodi u trideset evropskih zemalja koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope – ROADPOL.

U tom sklopu će, u subotu, 7. maja, biti realizovana i akcija pod nazivom “Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uredjaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

indeksonline.rs/Beta