BEOGRAD – Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je da utvrdjivanje pojedinačne odgovornosti za širenje govora mržnje i za iznošenje pretnji i uvreda u internet prostoru, kao adekvatno sankcionisanje takvog ponašanja, treba da budu deo sistemske borbe protiv tih negativnih pojava u našem društvu.

“Svakodnevno u javnom prostoru, posebno na društvenim mrežama, svedočimo verbalnim napadima, agresivnosti, netoleranciji i uvredama. Zbog toga, a pre svega zbog zaštite novinara od pretnji i napada, pre više meseci predložio sam da se izvrše izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru, kojima bi se iznošenje pretnji i uvreda na društvenim mrežama prekršajno kažnjavalo”, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

On je istakao da bi “prekršajni postupak u slučajevima širenja govora mržnje, pretnji i verbalnih napada na društvenim mrežam, kako je predložio, bio pokrenut u kratkom roku, a kazna bi bila izvršena odmah po izricanju presude”.

“Zakon o zabrani diskriminacije brani izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiču mržnja i nasilje u javnim glasilima i mestima dostupnim javnosti zbog ličnog svojstva pojedinca. Predloženim izmenama Zakona o javnom redu i miru bi se sankcionisali napadi, uvrede i nasilje na društvenim mrežama po bilo kom osnovu, a bio bi obuhvaćen i govor mržnje. Na ovaj način bi se borba protiv govora mržnje učinila efikasnijom”, rekao je Pašalić.

Kako je dodao, izmene koje je predložio odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao, ;ali i na sankcionisanje nedozvoljenog ponašanja prema ostalim gradjanima na društvenim mrežama.

“Srbija bi uvodjenjem prekršajnih sankcija za neprihvatljivo ponašanje na društvenim mrežama stala u red evropskih zemalja koje su poslednjih godina posebnim zakonima ili izmenama postojećih uvele kazne za širenje govora mržnje na internetu, rekao je Pašalić.

indeksonline.rs/Beta