U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 6.888 građana od kojih je 463 novozaražena.

Preminula su 3 pacijenta, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 23 oboleli.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 5.267 građana od kojih su 396 bila novozaražena. Preminula su tri pacijenta, a na respiratorima bilo je njih 21.

Direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović je rekao da kovid posustaje, ali se desi da pacijentu koji ima simptome nalik gripu se dijagnostikuje kovid.

“To je sada retko, takvi bolesnici se žale na povišenu telesnu temperaturu, suv kašalj. Takvih bolesnika imamo par dnevno. Broj obolelih od kovida je u drastičnom padu”, istakao je.

Da bi se razlikovalo da li je alergija, grip ili kovid, pacijenti, prema savetu pulmologa, moraju da se jave lekaru.

Kada je reč o radu postkovid ambulante, naveo je da ona radi svakog utorka i da je sada manji pritisak i na tu ambulantu.

“Postkovid bolesnici se žale uglavnom na zamor, otežano disanje, nema velikih fibroza pluća kao što je bio slučaj u prethodnom periodu. Radimo im spirometriju, radimo pored osnovnih laboratorijskih analiza i D-dimer i radiografske metode”, rekao je doktor.

Napominje da našim plućima prija da se ne konzumira duvan, boravak na svežem vazduhu, fizička aktivnost.

“Ne smemo da ignorišemo kašalj, svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva duže pulmološko ispitivanje”, zaključio je Stjepanović.

(Kurir.rs)