U dvorani novopazarskog Kulturnog centra upriličena je promocija najznačajnijeg kulturnog projekta u Bosni i Hercegovini u 2022. godini “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”, i istoimene monografije.

Promociju su partnerski organizovali Kabinet predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, Fondacija “Alija Izetebgović” i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Grad Novi Pazar, Bošnjačko nacionalno vijeće, te opštine Sjenica i Tutin.

Autor projekta “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”, koji je i sjajan povod za organizovanje jedinstvenog kulurnog događaja u Novom Pazaru, je Amel Suljović, savetnik za kulturu predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića.

“U fokus unapređenja institutucionalne saradnje sa Novim Pazarom,Sjenicom i Tutinom, te Bošnjačkim nacionalnim vijećem, stavili smo projekte iz kulture i kulturnog nasleđa, nastojeći da, svako iz svoje pozicije tu saradnju i oplemenimo. Jedan od rezultata je monografija čijoj promociji svjedočimo, uz zajedničko strpljenje, znanje i zalaganje i želju da će ovaj događaj potaknuti druge”, poručio je autor projekta, Amel Suljević.

U ime grada Novog Pazara, jednog od organizatora promocije projekta, prisutne je pozdravio gradonačelnik Nihat Biševac.

“Kulturna baština je duhovni i moralni stub jednog naroda. Očuvanje kulturnog nasleđa pitanje je identiteta a istorijski okvir u kom živimo nameće nam posebnu odgovornost da negujemo i sačuvamo ono što su ostavili naši preci. Kulturno nasleđe je neprocenjiv izvor intelektualnog i duhovnog razvoja Bošnjaka. Ovom prilikom svim Bošnjacima čestitam 11. Maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave”, poručio je gradonačelnik Nihat Biševac.
Predsednica BNV Jasmina Curić podsetila je da je promocija deo programa obeležavanja blagdana značajnog za Bošnjake.

“Ovakvi projekti, koji su potvrda identiteta, za nas su podjednako važni kao i za Bošnjake u Bosni i Hercegovini i širom regiona”, kazala je Curić na promociji.

Kao posebni gosti na promociji, najavljeni su predstavnici fondacije “Mersad Berber”.

“Prezentujemo večeras jedan od najznačajnijih projekata pisanog kulturnog nasljeđa, rijetko uspešan presek naše bogate kulturne prošlosti. Po prvi put u ovakvom obimu, sa ovako širokom percepcijom, pisano kulturno naslljeđe Bosne i Hercegovine biva predstavljeno javnosti”, kazao je Ensar Berber, predsednik Fondacije, ističući da je dobar deo bošnjačke kulturne baštine rasut po evropskim i svetskim muzejima.

Prisutne na promociji pozdravili su predsednik Opštine Sjenica Munib Mujagić i predsednik Opštine Tutin Salih Hot.

U umetničkom delu programa predstavili su se: prvakinje opere i drame Narodnog pozorišta u Sarajevu Aida Čorbadžić i Mediha Musliović, sopran Adema Pljevljak – Krehić i dirigent i korepetitor Fuad Šetić. Medijski pokrovitelji su RTV Bosne i Hercegovine i RTV Novi Pazar.

indeksonline.rs