Naslovna REGION Bosna i Hercegovina Privrednici iz Novog Pazara na Sarajevo Biznis Forumu

Privrednici iz Novog Pazara na Sarajevo Biznis Forumu

Učesnici će tokom dva dana 11. po redu Sarajevo Business Foruma govoriti o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz većih evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Glavna tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma, otvorenog u srijedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, je „Nearshoring – perspektiva za regiju“, te će učesnici tokom dva dana govoriti o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz većih evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Obraćajući se okupljenima na otvaranju 11. po redu Foruma, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je rekao kako vjeruje da balkanska regija „može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije“. Izrazio je i zadovoljstvo što su se nakon dvije teške godine i pandemije, ponovo okupili privrednici, investitori i predstavnici vlasti kako bi zajedničkim snagama našli odgovore na nove izazove. Sam Forum ocijenio je kao jedan od najvažnijih poslovnih i investicionih događaja u jugoistočnoj Evropi.

„Evropska perspektiva cijelog regiona je naša želja da svoj ekonomski i administrativni sistem uskladimo sa standardima EU-a. Stvaranje povoljnog okruženja za investiranje nužno se mora oslanjati na eliminaciju suvišnih birokratskih procedura. Uvjeren sam da cijeli region mora nadići iracionalne političke težnje iz prošlosti koje vode destabilizaciji, okrenuti se ka budućnosti i spriječiti odlazak aktivne radne snage, mladih“, naveo je Komšić.

Prema njegovim riječima, „put koji se nužno nameće kao jedini logičan jeste put regionalne saradnje i približavanju standarda tržišta EU-a“.

Učešće drugog dana foruma među 300 projekata iz celog sveta uzeli i mladi privrednici iz Novog Pazara i dali znacajan doprinos afirmaciji Grada u sferi međunarodnog investicionog i inovativnog poslovanja iz oblasti građevinarstva i inovativnog načina korporativnog udruživanja na globalnom nivou.

Mladi inovatori iz Novog Pazara su imali niz veoma značajnih kontakata sa korporacijama iz Malezije, UAE, Nemačke, Velike Britanije i naravno Bosne i Hercegovibe kao i niz panel diskusija sa privrednicima iz zemalja Regiona.

Prvi put je otvoren konkuretni izlazak na veliko tržište zahvaljujući upornošću ovih mladih inovatora iz Novog Pazara.

“Očekujem dalju implementaciju i konkretizaciju našeg delovanja na tržište ovih zemalja jer smo dobili poziv na učesće u najvećem svetskom dogadjaju biznis forumu sajamskog tipa sledece godine u UEA U Dubai” – rekao nam je privrednik iz Novog Pazara.

Najmanje 1.500 učesnika iz 40-ak zemalja

Prije političkih čelnika, u ime organizatora skupa govorio je i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Alek Bakalović, ocijenivši kako je „ekonomska saradnja jedina opcija za regiju, jer smo investitorima interesantni samo kao regiju, pošto su zemlje pojedinačno premale da bi bile zanimljive“.

Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu tokom dva dana rada očekuje se učešće najmanje 1.500 predstavnika iz 40-ak zemalja iz cijelog svijeta, dok će biti predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Radi se o nizu regionalnih investicijskih projekata iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora.

I ove godine na Forumu su dodijeljena prestižna priznanja “Sarajevo Business Bridge Awards” kompanijama i pojedincima koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime u regiji.

U kategoriji “New Business of the Year – Novi biznis/kompanija godine” pobjednik je Porto Montenegro – Boka Place; nagrada za “Business of the Year – Biznis/kompaniju godine” dodijeljena je Ministry of Programming, a Lasta Čapljina je izabrana za “Business Move of the Year –Poslovni potez godine”; “Social Impact Award – Nagrada za društveni uticaj” pripala je Filantropskom forumu, za “Investment of the Year – Poslovnu investiciju godine” izabrana je kompanija Eastern Mining, a košarkaš Jusuf Nurkić je dobio nagradu u kategoriji “BH brand ambassador”.

Exit mobile version