JERUSALIM – Izrael podržava neonaciste u Ukrajini, ocenilo je danas ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi, dan pošto su izraelski lideri oštro kritikovali ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova jer je rekao da je Adolf Hitler jevrejskog porekla.

Optužbe su usledile posle poziva na razgovor ambasadora Rusije u Tel Avivu Anatolija Viktorova sa zamenikom generalnog direktora za Evroaziju Garijem Korenom u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela u Jerusalimu.

Dve strane su se na tom sastanku dogovorile da se više ne diskustuje javno o tome, prenose izraelski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore.

Uprkos tome rusko ministarstvo je navelo da su izjave šefa diplomatije Izraela Jaira Lapida bile “antiistorijske” i da “u velikoj meri objašnjavaju zašto aktuelna Vlada Izraela podržava neonacistički režim u Ukrajini”, komentariše Džeruzalem post.

Moskva je ponovila tvrdnju Lavrova da jevrejsko poreklo predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog ne isključuje da Ukrajinom rukovode neonacisti.

“Antisemitizam u svakodnevnom životu i politici nije prestao, suprotno tome, neguje se (u Ukrajini)”, saopštilo je rusko ministarstvo.

Ministrstvo spoljnih poslova Izraela nije odmah komentarisalo to saopštenje.

“Kada (Ukrajinci) kažu ‘Kakva je to vrsta denacifikacije ako smo mi Jevreji’, pa ja mislim da je Hitler takodje imao jevrejsko poreklo, tako da to ne znači ništa”, rekao je u nedelju Lavrov za italijansku TV i dodao da se već neko vreme čuje da mudri jevrejski narod kaže kako su najveći antisemiti bili Jevreji.

Ministar Lapid je te izjave označio neoprostivim, skandaloznim i velikom istorijskom greškom, rekavši da Jevreji nisu ubijali sami sebe u hlokaustu i da je najniži nivo rasizma protiv Jevreja optuživanje da su oni sami antisemiti.

Premijer Izraela Naftali Benet je u odgovoru na izjave Lavrova najdirektnije do sada osudio jednog ruskog zvaničnika od početka rata u Ukrajini.

“Laži poput te imaju za cilj da optuže same Jevreje za najužasnije zločine u istoriji, koji su počinjeni protiv njih i zato oslobode tlačitelje Jevreja od odgovnornosti”, rekao je Benet.

U današnjem ruskom saopštenju se navode “primeri saradnje Jevreja i nacista” tokom holokausta, te da su saveti Judenrat formirani u mnogim jevrejskim zajednicama i da su neki koji su njima rukovodili “zapamćeni po najmonstruoznijim (ne)delima”.

Takodje je navedeno da iako su tokom holokausta “neki Jevreji bili primorani da učestvuju u zločinima, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je Jevrejin, radi to prilično svesno i prilično dobrovoljno”.

U saopštenju se tvrdi da je Ukrajina trenutno dom “najekstremnijeg antisemtizma” i optužuje Zelenski da se “krije iza svog porekla” dok saradjuje sa neonacistimma.

Nekoliko zapadnih lidera je kritikovalo izjave Lavrova, uključujući državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

indeksonline.rs/Beta