BEOGRAD – Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj i još sedam članova te stranke dobili su poziv za saslušanje Mehanizmom za medjunarodne krivične sudove, pravnim naslednikom Haškog tribunala.

Kako je Šešelj rekao agenciji Beta, poziv na saslušanje je stigao jer je u svojim knjigama objavio imena zaštićenih svedoka i poverljivih dokumenata.

Saslušanje je zakazano za 1. jul ove godine, a lider radikala je kazao da će se najverovatnije odazvati tom pozivu.

Poziv je stigao i bivšim i sadašnjim članovima SRS Ljiljani Mihajlović, Ognjenu Mihajloviću, Miljanu Damjanoviću, Miroljubu Ignjatoviću, Marini Ristić, Marini Raguš i Nemanji Šaroviću.

Šarović, nekadašnji funkcioner SRS, sada lider pokreta Ljubav, vera, nada, objavio je na svom Tviter nalogu da su jutros dva policijska inspektora pokušala da mu uruče poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog, ali da je on odbio da ga primi.

“Odbio sam da primim poziv jer je bio na engleskom, kao i drugi poziv na meni nepoznatom jeziku”, napisao je Šarović i naveo da su inspektori postupali po “nalogu zamenika tužioca za ratne zločine Miroljuba Vitorovića”.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osudjen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvodjanskom selu Hrtkovci, 1992. godine, ali je kaznu odslužio tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

indeksonline.rs/Beta