SEUL – Severna Koreja lansirala je danas, kako se sumnja, balističku raketu, u pravcu mora na istoku, naveli su južnokorejski i japanski zvaničnici samo nekoliko dana posle izjava severnokorejskog vodje Kim Džong Una da će ojačati nuklearni arsenal “najbržim mogućim tempom” i pretnji da će ga upotrebiti protiv svojih rivala.

Lansiranje rakete je izvedeno šest dana pre stupanja na dužnost novog ; južnokorejskog predsednika u njegovom petogodišnjem mandatu.

Južnokorejski generalštab naveo je u kratkom saopštenju da je raketa lansirana kod istočne obale Severne Koreje, bez dodatnih detalja.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Severna Koreja lansirala moguće balističku raketu, takodje bez dodatnih detalja.

Neuobičajeno veliki broj testiranja oružja, reč je o 14. probi od početka godine, ukazuje na dvostruki cilj Severne Koreje – da unapredi svoje raketne programe i da izvrši pritisak na Vašington zbog zamrznutih pregovora o nuklearnim pitanjima, navode stručnjaci. ;

Takodje ima znakova da se Severna Koreja priprema za nuklearnu probu koju bi izvršila u objektu za testiranje na severoistoku zemlje.

Prošle nedelje Kim Džong Un pokazao je najmoćnije rakete tokom velike vojne parade u glavnom gradu Pjongjangu, kada je istakao da će razviti naoružanje “najbržim mogućim tempom” i upozorio da će zemlja iz predostrožnosti upotrebiti svoj nuklearni potencijal ako budu ugroženi njeni nacionalni interesi.
indeksonline.rs/Beta