Naslovna srbija Beograd Stručnjak: Suša će smanjiti prinos pšenice u Srbiji za oko 30 odsto

Stručnjak: Suša će smanjiti prinos pšenice u Srbiji za oko 30 odsto

BEOGRAD – Tropske temperature i nedostatak vlage u zemljištu u maju, u vreme nalivanja zrna pšenice, smanjiće prinos te poljoprivredne kulture u Srbiji za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, rekao je danas stručnjak za strna žita Miroslav Malešević.

On je za Betu rekao da i kada bi odmah pala kiša, da je za pšenicu kasno jer najveći deo korena više nije u funkciji, a na pojedinim parcelama sasušena je i lisna masa, skoro do klasa, pa je ishrana onemogućena.

“Prinos pšenice će biti smanjen za oko 30 odsto u odnosu na prinos iz prošle godine kada je bio dobar i prosečan po hektaru je iznosio više od pet tona po hektaru”, rekao je Malešević.

Dodao je da se ove godine može očekivati prosečan prinos oko četiri tone po hektaru, te da će ukupan prinos u Srbiji biti oko 2,5 miliona tona, što je ispod prognoziranih 3,5 miliona tona.

Sinoćne padavine u nekim delovima na severu Srbije, koje su praćene gradom, kako je rekao, su beznačajne za pšenicu jer su lokalnog karaktera i nedovoljne pošto jer je po kavdratu palo desetak litara.

Malešević je rekao da su ove godine na prinos te poljoprivredne kulture uticala dva nepovoljna faktora, suša i nedostatak mineralnih djubriva, pa pšenica nije mogla da se normalno hrani, već je više “gladovala”.

Nepovoljni vremenski uslovi sa tropskom temperaturopm od više od 30 stepeni pet dana za redom i uz to, bez kiše, doprineli su da se razvije, kako je rekao, niz štetočina od žitne pijavice, koja razvija bolest lemu, do biljnih vaši i insekata “pivci”, koji iz zrna izvlače hranljive materije.

“Ne dešava se često da je mesec dana pred žetvu potrebno hemijskim sredstvima zaštititi pšenicu, ali treba voditi računa o tome kolika je karenca pojedinih insekticida da se ne bi desilo da se njegovi ostaci zadrže u zrnu”, rekao je Malešević i dodao da je karenca nekih insekticida od 25 do 30 dana.

On je rekao da će, zbog ubrzanog sazrevanja, žetva ječma početi već 10. juna, a pšenice oko 20. juna.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je suša napravila veliku štetu i na uljanoj repici, čiji je prinos prošle godine bio 3,5 tona po hektaru. “Njoj više ne može pomoći ni da kiša padne odmah, pa će prinos biti značajno smanjen”, rekao je Jakšić.

Dodao je da “kukuruz, soja i suncokret još odolevaju suši”.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version