STOKHOLM – Švedska je danas potpisala zvaničan zahtev za pridruženje NATO-u, dan pošto je objavlila da će tražiti da udje u vojnu alijansu 30 zemalja.

U susednoj Finskoj očekuje se da će kasnije danas poslanici zvanično odobriti odluku finskih lidera da traže članstvo u Alijansi.

Potezi dve nordijske zemlje kojim se okončava više od 200 godina vojne nesvrstanosti Švedske i finske neutralnosti posle Drugog svetskog rata izazivaju gnev Kremlja.

U Stokholmu švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potpisala je zvanični zahtev za pridruženje Alijansi koji će, kako je rekla, biti poslat generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

“Osećamo se kao da smo doneli odluku koja je najbolja za Švedsku”, rekla je Linde pri potpisivanju dokumenta.

Iako je većina NATO zemalja spremna da primi te dve zemlje što je pre moguće Turska je potencijalno iskomplikovala njihov ulazak izjavivši da im ne može dozvoliti da postanu članovi zbog, kako ona vidi, nedelovanja protiv izgnanih kurdskih militanata.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je ponovio izjave od pre nedelju dana, ukazujući da pristup dve nordijske zemlje NATO-u neće ići glatko.

Svih 30 zemalja članica moraju da se slože da bi se primio neki novi član.

Erdogan je optužio dve zemlje da odbijaju da izruče “teroriste” koje traži njegova zemlja.

Finski predsednik Sauli Ninisto stigao je u Švedsku u zvaničnu posetu i primili su ga švedski kralj Karl Gustav XVI i kraljica Silvija, koji su ga pozvali.

Ninisto treba da se sastane sa premijerkom Magdalenom Anderson i da se obrati švedskom Parlamentu, a kako se očekuje njegov govor biće usmeren na NATO.

Ninisto je na Tviteru napisao “tajming je izvrstan, snažan i stabilan nordijski region je naša zajednička stvar”.

indeksonline.rs/Tanjug