LONDON – Prijavljeno je gotovo 200 novih slušajeva majmunskih boginja u više od 20 zemalja u kojima uglavnom ne dolazi do izbijanja neobičnih bolesti, ali je epidemija pod kontrolom, saopštila je danas ;Svetska zdravstvena organizacija (SZO). ;

SZO je predložila stvaranje zaliha za ravnopravnu podelu vakcina i dostupnih lekova širom sveta.U saopštenju se navodi da još uvek ima mnogo neodgovorenih pitanja o tome kako je nastala ta epidemija, ali nema dokaza da su bilo kakve genetske promene u virusu odgovorne za nju.

“Prvo sekvenciranje virusa pokazuje da se soj ne razlikuje od sojeva koje možemo naći u državama u kojima je virus endemski i epidemija je verovatno posledica promene ljudskog ponašanja”, saopšteno je.

Ranije ove nedelje, glavni savetnik SZO rekao je da je epidemija u Evropi, SAD, Izraelu, Australiji i šire verovatno povezana sa intimnim odnosima na dve žurke u Španiji i Belgiji.

To označava značajno odstupanje od tipičnog obrasca širenja bolesti u centralnoj i zapadnoj Africi, gde su ljudi uglavnom zaraženi kontaktom sa životinjama poput divljih glodara i primata.

Lekari u Britaniji, Španiji, Portugalu, Kanadi i SAD su primetili da je većina infekcija do danas pronadjena kod gej i biseksualnih muškaraca ili muškaraca koji praktikuju odnose sa muškarcima.

Bolest ne utiče razornije na ljude zbog njihove seksualne orijentacije i naučnici upozoravaju da bi virus mogao da zarazi druge ako se ne obuzda prenošenje.

indeksonline.rs/Beta