BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u zemlji, u ovim teškim vremenima, mora da se radi, gradi i razmišlja o napretku i svemu što može da se učini za gradjane.

On je u obilasku radova na deonice obilaznice oko Beograda, od tunela Streževica do Bubanj Potoka, dužine 9,6 kilometara, istakao da je to “žila kucavica” ne samo za glavni grad, odakle će biti izmešten teretni saobraćaj, već i za celu Srbiju jer rešava bezbroj problema u saobraćaju.

“Mnogo toga još moramo da uradimo u Beogradu što nismo u prethodnim decenijama, pre svega u komunalnoj infarstrukturi”, kazao je Vučić i zatražio od izvođača radova na obilaznici da ubrzaju radove.

Izgradnja obilaznice oko Beograda trebalo bi, po njegovim rečima, da bude završena najakasnije do kraja marta iduće godine. Ta investicija je vrednosti milijardu evra, a glavni izvodjači radova su kineska kompanija Pauer Čajna i azerbejdžanski Azvirt.

Vučić je dodao da je u planu nastavak izgradnje obilaznice ka Pančevu, mosta na Dunavu i moderne saobraćajnice do Vršca.Deonica obilaznice od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 207 miliona evra, a radovi se finansiraju – 85 odsto iz zajma kineske Eksim banke i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izgradnjom nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva, uključujući novi most preko Dunava, ta saobraćajnica bi bila duga oko 69 kilometara.

indeksonline.rs/Beta