BRISEL – Dok mediji i analitičari u Evropskoj uniji ni posle 100 dana ne vide ishod ukrajinskog rata, austrijski list “Kronen cajtung” ocenjuje da će “ako Putin i bude zaustavljen, Ukrajina biti osakaćena, rat zaglavljen na frontovima kao u Bosni, a Ukrajina će ostati gnojna rana” u Evropi.

U svim analizama se uglavnom poklapaju ocene da su vlasti u Kijevu, uprkos velikoj zapadnoj finansijskoj podršci i dopremi moćnog oružja izgubile petinu teritorije, bitnu za Moskvu, dok su izgledi za mirovne pregovore jednostavno nepostojeći. Ako se rat nastavi, razaranja će biti još veća, isto kao ljudski i vojni gubici na obe strane, a, kako kaže nemački portal “Dojče vele”, “najopasnija faza rata je tek počela… Rusija je uverena da ima više i bolja sredstva tako da vreme diplomatije neće doći sve dok rusko napredovanje bar ne bude zaustavljeno”.

U isto vreme američki časopis “Forin polisi” ocenjuje da Zapad pogrešno misli da je Putinov glavni cilj osvajanje teritorija, a to je u stvari “projekt da spreči Zapad da ukrajinsku teritoriju koristi kao plac-darm za geopolitičko delovanje protiv Rusije” i bez obzira na vojne gubitke Rusija želi da postigne da “Ukrajina ne može da postane članica NATO”.

Italijanski časopis za geopolitiku “Limes” upozorava da “ono što se dogadjalo poslednjih nedelja ne navodi na zaključak da bi u neko dogledno vreme mogao da se završi kako vojni rat izmedju Rusije i Ukrajine, tako ni ekonomsko-diplomatski rat Zapada i Rusije”.

“Da bi neka mirovna inicijativa imala iole izgleda, u njoj “, ističe italijanski nedeljnik, “mora važnu ulogu imati Amerika…a ni Moskva ni Vašington nisu zainteresovani da se sad okončaju vojne operacije i najnovija odluka o isporuci američkog oružja Kijevu pokazuje da Džo Bajden želi da Vladimira Putina zadrži još neko vreme zaglavljenog u Ukrajini”.

Švedski dnevnik “Geteborgs posten” upozorava da “potpuno razbijanje ruske privrede i vojske uopšte nije realistična alternativa…i dalje postoji široka podrška Putinu u Rusiji, pa je zato potrebno ili diplomatsko rešenje prihvatljivo i za Rusiju i za Ukrajinu, što je sad bezizgledno, tako da se sve strane, uključujući zapadne saveznike Ukrajine , moraju pripremiti na dugi rat”.

Jer, ističe švedski dnevnik, “Rusija ima dugu istoriju istrajnosti i žilavosti i mada nije nemoguće da Ukrajina uspe da Rusiju izbaci iz Donbasa, daleko verovatniji je dugi rovovski rat iscrpljivanja”.

Holandski “Telegraf” slično naročito poljskim i baltičkim medijima, smatra da “Putin razume jedino snagu oružja i sešće za pregovarački sto jedino ako ukrajinska vojska bude u stanju da porazi ruske trupe”.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je upravo izjavio da se treba pripremiti na “dugi rat iznurivanja” u Ukrajini koji, primetio je on, može da se okonča jedino za pregovaračkim stolom.

Pažnju je privukla i izjava američkog predsednika Džoa Bajdena “Njujork tajmsu” da su SAD “hitno odlučile da Ukrajini pošalju bitnu količinu oružja i municije da može da se bori i bude u što snažnijem položaju za pregovaračkim stolom”.

Časopis “Forin polisi” je u analizi upozorio da ” Zapad pogrešno misli da je glavni cilj Rusija zaposedanje velikih delova ukrajinske teritorije”, već je, kako navodi, ; “Putinov suštinski cilj da uništi Ukrajinu u onome što on vidi kao ‘anti-Rusiju’.

Putinov “projekt je da spreči Zapad da ukrajinsku teritoriju koristi kao plac-darm za geopolitičko delovanje protiv Rusije” i bez obzira na vojne gubitke Rusija želi da postigne da « Ukrajina ne može da postane članica NATO, niti da opstane u miru bez uvažavanja ruskih zahteva o ‘denacifikaciji’ i demilitarizaciji, a to znači da vojno ne sme da saradjuje s NATO”.

Za Putina je, smatra “Forin polisi”, i zaposedanje Donbasa “lokalni cilj da Ukrajina plati za nepoštena prozapadna geopolitička opredeljanja poslednjih dve decenije…i u Putinovim očima on ne gubi ovaj rat, već je izgleda veruje da pobedjuje i srećan što će sačekati da Ukrajina prihvati da je Rusija tu zauvek “.

indeksonline.rs/Beta