NOVI PAZAR – Glavni izvori zagadjenja reka u Novom Pazaru su komunalne i industrijske otpadne vode, kao i čvrsti otpad koji nastaje zbog ljudskog nemara, ocenila je biolog Monika Dudić.

Ona je rekla da izlivanjem kanalizacije u rečne tokove dolazi do povećanja različitih organskih materija koji remete ravnotežu čitavog ekosistema.

“Kanalizacija koja se iz okolnih naselja sliva u reku Rašku je glavni problem jer dolazi do pojave patogenih mikroorganizama koji su opasni i štetni po zdravlje ljudi”, rekla je Dudić.

Navela je i da otpadne vode iz mesara i fabrika tekstila sadrže supstance koje utiču na promenu mikroflore, “čime se remeti lanac ishrane”.

Dodala je da pored postrojenja za preradu otpadnih voda koje je neophodno gradu, postoje i drugi načini da se reši problem zagadjenih reka. “Ugradnja filtera i prečišćivača na cevima koje sprovode otpadne vode, zakonska regulacija koja podrazumeva uvodjenje odredjenih kazni, kao i radikalno i kompletno čišćenje postojećeg zagadjenja samo su neka od rešenja”, rekla je Dudić.

Smatra i da je izostanak ekološke svesti gradjana jedan od velikih problema i da tome tome treba posvetiti posebnu pažnju.

indeksonline.rs/Beta