Skupština Novog Pazara usvojila je na današnjem zasedanju odluku o bratimljenju tog grada sa turskim gradom Bursom, javlja Anadolu Agency (AA).

Obrazlažući inicijativu o bratimljenju Burse i Novog Pazara pred odbornicima lokalnog parlamenta, gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac kazao je kako lokalna samouprava ide odavno trasiranim putem, putem politike sklapanja prijateljskih i bratskih odnosa i veza od kojih će, realizacijom brojnih projekata, građani regije Sandžak imati višestruku korist.

“Ova inicijativa čula se na sastanku, potekla je od gradonačelnika Burse, Alinura Aktasa, kada je tokom ramazana boravio u Novom Pazaru. Danas je načinjen i prvi korak ka tom velikom i hairli događaju. Skupština je podržala ovu inicijativu, a kada do potpisivanja dokumenata o bratimljenu dođe, to će značiti unapređenje naših dobrih odnosa i saradnje. Potpisivanjem protokola o bratimljenju Novog Pazara i Burse mi ćemo potvrditi naše, i do sada čvrste bratske i prijateljske odnose sa turskim narodom sa kojim imamo istorijske i rodbinske veze“, izjavio je za AA gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Cilj je, dodao je Biševac, ojačati saradnju i realizovati projekte u oblasti privrede i ekonomije, o tome će se posebno, kaže, razgovarati sa Udruženjem privrednika “Rumeli Balkan“.

“Bursa je nakon Istanbula najrazvijeniji grad u Turskoj. Nama je cilj saradnja u oblasti privrede i ekonomije, u Bursi žive jako uspešni privrednici čiji su koreni iz Sandžaka. Oni uvek ističu spremnost da u sredinama iz kojih su njihovi očevi ili dede, ulože svoj novac. Upravo su naši ljudi u Turskoj i Bošnjaci iz Sandžaka most saradnje i prijateljstva dve države“, naveo je Biševac.

Dvojica gradonačelnika o daljim koracima u cilju bratimljenja razgovarala su i na nedavno održanoj Generalnoj skupštini Unije opština turkijskog sveta, čiji domaćini su bili Istanbul i Bursa.

Novi Pazar ranije je doneo odluku o bratimljenju sa Konjom, a pobratimio se sa istanbulskim opštinama Bajrampaša i Pendik, te opštinama Bornova i Duzđe. Grad Novi Pazar je sa Kočaelijem potpisao sporazum o poslovno–tehničkoj saradnji.

Skupština Novog Pazara usvojila je tokom današnjeg zasedanja i odluku o bratimljenju sa egipatskim gradom Damijetom.

A.N. / Anadolu Agency