Naslovna Društvo BNV osuđuje puštanje nacionalističkih pesama deci u Novom Sadu

BNV osuđuje puštanje nacionalističkih pesama deci u Novom Sadu

Foto: Eldin Ćorović

Bošnjačko nacionalno veće oštro osuđuje raspirivanje rasne, nacionalne i verske mržnje prema Bošnjacima od strane zaposlenika Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada na završnoj priredbi učenika četvrtog razreda.

“Na završnoj priredbi pomenute škole, deca su se veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad hiljade Bošnjaka koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima.

Bošnjačko nacionalno veće konstantno radi na izgradnji poverenja Bošnjaka prema državnim institucijama zato i poziva nadležne organe da reaguju i sankcionišu ovaj vid iskazivanja mržnje prema Bošnjacima koja je, na žalost, upućena ovaj put kroz obrazovni sistem.

Svako dete zaslužuje bezbrižno detinjstvo i sigurnost kao i najbolje obrazovanje koje će im probuditi ljubav prema raznolikosti a ne mržnju. Škole ni u kom smislu ne smeu biti poligon za širenje mržnje.

Veličanje genocida, osuđenih ratnih zločinaca i raspirivanje mržnje prema drugom i drugačijem u obrazovnim institucijama pogubno je ne samo za decu koja su zloupotrebljena već i za buduće generacije kao i za celu državu koja se opredelila ka evropskom putu.

Bošnjačko nacionalno veće očekuje hitno reagovanje nadležnih organa kao i jasan stav vrha države sa osudom ovog slučaja koji se desio baš u periodu kada su se događale najveće tragedije nad Bošnjacima u Bosni i Sandžaku” – navodi se u saopštenju.

Exit mobile version