BANJALUKA – U Kalinoviku su se danas okupili članovi porodica Bošnjaka, koji su tokom rata u BiH stradali u tom malom mestu u blizini Foče, navodeći da će nuditi novac i plaćati informatore kako bi saznali gde su tela 43 osobe bošnjačke nacionalnosti.

“Ovde su bili zatvoreni moj otac Zaim i brat Almir, brata su odveli policajci Predrag Cerovina i Saša Terzić. Ovde u ovoj školi sam ga poslednji put video, imao sam 14, 15 godina. Niko nije bio svestan šta se dešava. Nije ništa rekao, samo su bile suze”, rekao je Elvir Ćusto ispred osnovne škole u Kalinoviku, prenosi regionalna N1 televizija.

Ćusto je naglasio da mu je želja da sahrani brata, kao što je sahranio oca, ali i da odgovorni budu kažnjeni.

On je dodao da su “naredbodavci zločina u Srbiji, a da pojedini tužioci Tužilaštva BiH ne žele da saradjuju sa žrtvama”, dodavši da osam godina čekaju podizanje optužnice za zločine nad Bošnjacima u Kalinoviku.

Na području Kalinovika se traga za telima 43 Bošnjaka, a, prema rečima članova porodica žrtava, ubijeni su premešteni u sekundarne grobnice.

“Pokušaćemo plaćanjem informatora doći do podataka. Jer to je izgleda ostao jedini način da dodjemo do informacija”, rekao je Samir Vranović, predsednik udruženja Kalinovik-istina ’92.

indeksonline.rs/Beta