BEOGRAD – David Dudić (25) priznao je danas na suđenju u Višem sudu u Beogradu da je kriv za ubistvo svoje bake Desanke 15. decembra prošle godine na njen 70. rođendan, ali tvrdi da se ne seća samog izvršenja krivičnog dela.

Dudić je prilikom iznošenja odbrane rekao sudu da je kod bake došao kako bi posetio brata Stefana Dragićevića koji je slomio obe noge i bio prikovan za krevet.

Ispričao je da je na zgradi pre ulaska u stan tada video grafit na kom piše “gas”, zbog čega je mislio da u zgradi i bakinom stanu “curi gas i da će se ugušiti”.

Dudić je rekao da se tada posvađao sa bakom jer mu je branila da otvori prozor, te da se ne seća kako ju je ubio.

Prva sledeća stvar koje se seća je da njegova baka leži na podu prekrivena zemljom i krvlju, dok je on sedeo na stolici.

Takođe, on je rekao da je pored bake video razbijene saksije, flaše, ali i slomljen nož, dok je na pitanje sudije kako priznaje ubistvo – ako se ne seća da ga je počinio, Dudić rekao da veruje da njegov brat ne bi slagao na sudu.

Veštak psihijatar Svetislav Mišković rekao je da je Dudić u vreme izvršenja krivičnog dela bio u stanju potpune neuračunljivosti i da mu je dijagnostikovan akutno-prolazni duševni poremećaj sličan šizofreniji, te da su njegove sposobnosti da shvati ozbiljnost dela bile isključene.

Mišković je rekao da će se naknadno utvrditi da li je reč o prolaznom duševnom oboljenju ili je u pitanju početak hronične duševne bolesti.

Veštak je mišljenja da je Dudić imao sumanute ideje da mu svi iz njegove okoline žele zlo, zbog čega je i reč “gas” video kao pretnju.

Njegov otac Ðorđe Dudić je danas takođe svedočio i nakon konstatacije suda da ne mora da svedoči jer je okrivljenom otac, rekao je da ga je (Davida) “možda napravio, ali da mu nije otac”, što je šokiralo većinu prisutnih u sudnici.

On je rekao da se u ovom predmetu ne sudi samo njegovom sinu već svim “monstrumima” i da se na taj način brani narod ove države.

Brat od ujaka optuženog Dudića Stefan Dragićević u svedočenju je naveo da je optuženi “to radio sa uživanjem i da to nije neuračunljivost, kao da je i njemu stavio nož pod grlo i rekao mu da ćuti kada su policajci kucali na vrata”.

Dragojlović je rekao da je Dudić nakon ubistva oprao ruke, vratio se u sobu i rekao “malo vam je nered ovde”.

Sudsko medicinski veštak Gavrilo Šćepanović je rekao da je baka Desanka preminula od brojnih mehaničkih povreda u vidu uboda po licu, vratu, te da je izdahnula nakon nekoliko minuta.

Suđenje će biti nastavljeno iznošenjem završnih reči tužilaštva i odbrane 13. juna.

Advokat oštećenog Dorđa Dudića je na prethodnom ročištu rekao da se pridružuje krivičnom gonjenju i da ističe imovinsko – pravni zahtev.

Optuženi Dudić je svojoj baki nožem i šrafcigerom zadao više ubodnih rana od kojih je ona preminula.

Sumnja se da je Dudić došao kod bake u stan i tražio od nje novac za drogu, a nakon što je rekla da nema on je ubio.

Ubistvu Desanke prisustvovao je njen drugi unuk, koji zbog povrede noge nije mogao da reaguje.

Dudić se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio ćutanjem, a na početku suđenja bi trebalo detaljno da iznese svoju odbranu.

Njemu se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna zatvora od 10 godina do doživotne.

indeksonline.rs/Tanjug