PODGORICA – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je ocenio da je Zapadni Balkan devastiran i da ozbiljno okleva kada je u pitanju pravac i strateški kurs, te je ukazao na to da u regionu postoji problem što u nekim državama 80 odsto javnog mnjenja podržava Rusiju.

“I to nije najgore. Danas je najgore to što postoji razumevanje za takvo ponašanje, i to me zaista uznemirava i obeshrabruje”, kazao je Đukanović gostujući na ;Prespanskom forumu za dijalog 2022. pod nazivom “Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi”.

Đukanović je poručio da EU mora da ostane zajednica vrednosti koje baštini.

“Nemoguće imati razumevanja za nekoga ko kaže da je neutralan prema agresiji, koja između ostalog, uništava evropske vrednosti. Pokušavaju da to upakuju kao neku diplomatsku veštinu, ali se ne radi o tome, ovo je stvar morala”, podvukao je Đukanović.

On je kazao da se od EU mora čuti da će otvoriti vrata zemljama koje dele evropske vrednosti, te poručio da zemlje Zapadnog Balkana svakako moraju uraditi svoj zadatak.

“Zapadni Balkan mora da uradi svoj domaći zadatak, usporavanje naše politike dovelo je do usporavanja reformi na Zapadnom Balkanu, to je istina. Ali mi ne tražimo nikakvu prečicu do članstva, mislim da bi to bilo apsolutno pogrešno” kazao je Đukanović.

On je istakao da očekuje da Crna Gora ispuni sve uslove i onda uđe u EU, te dodao da bi išta drugačije bilo pogrešno.

Zaključio da bi EU bez oklevanja trebalo da otvori pregovore i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ističući važnost vizne liberalizacije sa Kosovom.

Kako je dodao, ruska agresija delovala je otrežnjujuće na zemlje koje još uvijek nisu članice Evropske unije, kao i na samu EU. “Otrežnjujuće, zato što smo shvatili da se radi o agresiji na evropski sistem vrednosti, ;evropskog jedinstva i evropske bezbednosti”, poručio je ;predsednik Crne Gore.

On je na zvaničnoj sesiji otvaranja na visokom nivou pod nazivom “Šta nakon rata u Ukrajini?”, ocenio da Moskva želi da se vrati na geopolitičku poziciju koja je pripadala Sovjetskom Savezu, ali kako je poručio, to je ;nemoguća misija.

Đukanović je ukazao na to da je zvaničnike EU i NATO upozoravao na poteze Rusije, te se osvrnuo na to da smo u Crnoj Gori “stalno doživljavali rusko ometanje protiv našeg članstva u NATO”.

“Ono što se u Crnoj Gori dešavalo 2016. godine, i ono što se dešava ;u Ukrajini sada potiče iz istog izvora, samo što su sada brutalniji i koriste brutalnija sredstva”, istakao je Đukanović.

On tvrdi da bi bile potrebne godine da se prevaziđu posledice ruskog delovanja i razaranja.

indeksonline.rs/Beta