BEOGRAD – Objavljena je konačna rang lista penzionera koji će ove godine moći da idu u banje o trošku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Najveće interesovanje je ove godine, kao i prethodnih, za Vrnjačku Banju a zatim za Ribarsku banju, banju Koviljaču, „Termal” u Vrdniku, banju Kanjižu i banju Junaković u Apatinu.

“S obzirom na iznos koji je prema Pravilniku o društvenom standardu korisnika penzija opredeljen za troškove desetodnevne rehabilitacije u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima korisnika sa nižim penzijama, ove godine će na besplatan oporavak u neki od 25 rehabilitacionih centara biti upućeno 16.800 penzionera, što je za 1.300 više nego prošle godine”, rekao je Tanjugu zamenik direktora Fonda PIO Relja Ognjenović.

On je pocdsetio da su na oglas mogli da se jave svi korisnici čija penzija iznosi do 30.978 dinara i koji nemaju druga lična primanja.

“Za rehabilitaciju o trošku Fonda PIO mogli su, kao i prethodnih godina, da se jave i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora, pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi 30.978 dinara. Jedan od uslova je bio i da penzioneri nisu koristili to pravo”, rekao je Ognjenović.

Prema njegovim rečima, najveće interesovanje je ove godine, kao i prethodnih, za Vrnjačku Banju a zatim za Ribarsku banju, banju Koviljaču, „Termal” u Vrdniku, banju Kanjižu i banju Junaković u Apatinu”.

“Usluge koje RH centri pružaju, u skladu sa Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, podrazumevaju smeštaj u banji i pun pansion, lekarski pregled prilikom prijema sa formiranjem istorije bolesti, EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, redovne lekarske vizite radnim danima, prisustvo dežurnog lekara posle podne, noću i neradnim danima. Takođe, u oporavak su uračunate sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih se pružaju usluge – najmanje tri kako je predviđeno Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija”, kazao je Ognjenović.

Važno je reći, kako ističe, da Fond PIO snosi i troškove puta u visini cene autobuske karte drugog reda, troškove za pratioca slepog lica, kao i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju a nije sposobno za samostalan život i rad.

“Nakon objavljivanja rang lista, sledi redovan rad komisija koje na osnovu lekarske dokumentacije korisnika penzija donose odluku koja je banja najbolja za svakog pojedinačno, da se ne bi dogodilo da neki korisnik bude poslat u banju koja je kontraindikovana njegovom zdravstvenom stanju”, rekao je on.

Zatim, kako navodi, Fond pisanim putem obaveštava penzionera u kojoj banji je ostvario pravo na rehabilitaciju i o spisku oblasti iz kojih se pruža rehabilitacija, kao i o specifikaciji usluga koje će mu obavezno biti omogućene.

“U isto vreme, Fond dostavlja svakoj ustanovi spisak korisnika koji se upućuju na rehabilitaciju, a pozivanje penzionera, dogovor oko termina korišćenja, njihov prijem u RH centre prema određenom redosledu i dinamici, posao je koji obavljaju zaposleni u rehabilitacionim centrima”, rekao je Ognjenović.

indeksonline.rs/Tanjug