Na predlog opozicione Stranke pravde i pomirenja, na poslednjem skupštinskom zasedanju u dnevni red je uvrštena tačka kojom se Gradsko već obavezuje da podnese detaljan izveštaj o preduzetim merama za saniranje ekološke katastrofe u vodotokovima na teritoriji grada Novog Pazara.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je tom prilikom izjavio da razume zabrinutost građana zbog izlivanja mazuta u reku Rašku, te podsetio da je istaga još uvek toku.

“Detaljan izveštaj o ekološkom incident biće predočen javnosti”, rekao je između ostalog gradonačelnik Biševac.

“Sigurno da je poslednji incident izlivanja mazuta iz Gradske toplane sa razlogom zabrinuo građane. Nismo sada mogli da podnesemo izveštaj, jer istražni organi još uvek utvrđuju uzrok zbog čega je došlo do havarije, da li je zbog zastarele opreme ili je ljudski faktor doprineo izlivanju. U taj process je uključeno tužilaštvo, ekološka inspekcija, privredni kriminal, a analize vode su poslate da se utvrdi štentost i posledice izlivanja po okolinu uz reku Rašku. Mi ne želimo da pobegnemo od problema i da o njemu govorimo samo ovom tačkom. Ekologija I zaštita životne sredine je višedecenijski problem, koji se trudimo da rešimo”, rekao je Biševac.

Biševac je podsetio na brojne projekte, koji se realizuju kako bi ekološka situacija u Novom Pazaru bila bolja, kao što je izmeštanje Toplane, izgradnja gasovoda I mnogi drugi.

indeksonline.rs