Naslovna FEATURED I to je moguće: Iz Barselone i Juventusa u Vojvodinu i Novi...

I to je moguće: Iz Barselone i Juventusa u Vojvodinu i Novi Pazar

Poslednji primer je golman Lazar Carević, a pre njega su sličnim putem krenuli i Nemanja Motika, Luka Marković, Filip Stuparević, Danilo Pantić…

Srpski timovi su uvek imali problema da zadrže talentovane igrače koji bi vrlo mladi, bez mnogo seniorskih utakmica, odlazili iz domaćeg prvenstva u inostranstvo.

Poslednjih godina imali smo nekoliko situacija koje su bile u suprotnom smeru. Željni prvotimskog fudbala i boravka na terenu a ne na klupi ili tribinama, talentovani igrači se vraćaju u Srbiju kako bi oživeli karijere.

Poslednji primer je novi golman Vojvodine Lazar Carević, koji je u redove novosadskog kluba stigao iz Barselone. Crnogorac ima 23 godine, ponikao je u Grblju, a sa samo 18 godina prešao je u legendarnu akademiju španskog tima – La Masiju. Proveo je jednu sezonu u ekipi Huvenil A, a leta 2018. godine prekomandovan je u B tim Barselone, za koji je branio 25 puta.

Drugi tim Katalonaca se takmiči u trećem rangu španskog fudbala, a Carević nije dobio priliku da zaigra za prvi tim Barselone. Sada je potpisao ugovor na tri godine i postao novi član Vojvodine. Carević je zabeležio i jedan nastup za reprezentaciju Crne Gore.

“Bio sam uporan, radio sam više nego ostali golmani da bih bio u klubu, iako sam znao da me neće staviti na gol, jer vole da forsiraju svoje igrače. Mnogo puta sam pričao sa raznim ljudima, sportskim direktorima, ali išlo se iz laži u laž. Obećaju mi da ću braniti, a onda opet budem na klupi. Mogu da ih razumem zašto su to radili i gurali svoje golmane, samo mi je krivo što mi to nisu rekli, nego su me držali dve-tri godine ne dajući mi da odem”, istakao je Carević.

Neočekivan tok karijere ima fudbaler Crvene zvezde Nemanja Motika, koji je iz redova Bajerna došao na Marakanu. Reprezentativac Srbije u selekciji do 19 godina je nastupao za drugi tim kluba iz Minhena, koji se prethodne sezone takmičio u četvrtom nemačkom rangu. Na 64 utakmice za Bavarce je postigao čak 29 golova i upisao 13 asistencija, i prilično je čudo kako nije uspeo da zaigra za prvi tim.

Nekoliko puta je sedeo na klupi, a do prelaska u Crvenu zvezdu bio je najbolji strelac ekipe sa 15 golova.

“Imao sam više ponuda, ali kada se javila Zvezda nisam mnogo razmišljao. Nisam smeo da razmišljam, jer ovo je veliki klub, jedan od najvećih. Od malena sam zvezdaš, a Marko Marin je najveće ime sa kojim sam pričao o Zvezdi”, izjavio je krilni napadač crveno-belih nakon transfera.

Luka Marković je važio za jednog od najvećih talenata srpskog fudbala, a nastupao je za mlađe kategorije Juventusa, Krotonea i Torina. U Italiju je stigao iz Čukaričkog, pre toga je bio član Crvene zvezde u koju se vratio 2020. godine.

Marković ima 22 godine, a prethodnu sezonu je proveo na pozajmici u OFK Bačka. Nakon povratka u Zvezdu iz Italije, mladi napadač je otišao na pozajmicu u Novi Pazar, gde je u drugoj utakmici postigao het-trik protiv Vojvodine, ali nažalost to su mu bili jedini golovi te sezone. Nakon Pazara se preselio u Mačvu, a posle je branio boje Grafičara.

Voždovac je prodajom Filipa Stuparevića u Votford zaradio 2,25 miliona evra 2019. godine. Srpski napadač je do transfera odigrao 70 utakmica za “zmajeve” i postigao 10 golova uz osam asistencija. Politikom engleskog kluba, koji dovodi mnogo stranih igrača, Stuparević nikada nije dobio šansu da zaigra za prvi tim.

Pozajmljivan je češki Pribram, pa se vraćao u Voždovac, da bi na kraju kao slobodan igrač zaigrao za Metalac pokušavajući da vrati golgetersku formu s početka karijere.

Sličan put imao je i fudbaler Partizana Danilo Pantić. U Čelsi je stigao 2015. godine, kao i veliki broj talenata koji stigne u redove londonskih “plavaca”, poslat je odmah na pozajmicu. Branio je boje Vitesea, Ekselziora, Videotona i Čukaričkog, da bi se u redove crno-belih definitivno vratio 2021. godine.

Kao i ostali, nije uspeo da zabeleži nastup za prvim tim premijerligaša, ali je bio važan igrač kluba iz Humske u prethodnoj sezoni do povrede.

indeksonline.rs/nova.rs

Foto:Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia/firo Sportphoto/Marcel Engelbrec / AFP / Profimedia

Exit mobile version