NOVI PAZAR – Novopazarska policija podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu krivične prijave protiv rukovodilaca “Gradske toplane” zbog zagadjenja reke Raške izlivanjem mazuta iz tog javnog preduzeća, objavio je danas radio Sto plus.

Krivične prijave, prema saznanjima tog radija, podnete su protiv vršioca dužnosti direktora “Gradske toplane” Nemanje Mančića i tehničkog direktora Suada Suljkovića.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično delo zagadjenje životne sredine kojim su obuhvaćeni oni koji “kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapredjenju životne sredine zagade vazduh, vodu ili zemljište u većoj meri ili na širem prostoru”.

Mančiću i Suljkoviću stavljeno je na teret da su delo izvršili iz nehata za šta je zaprećena novčana ili kazna zatvora do dve godine.

Gradjani Novog Pazara primetili su 4. juna mrlje u Raški i jak miris u blizini reke, a tri dana kasnije, tokom inspekcijskog nadzora, otkriveno je da se tečnost “koja liči na naftne derivate” u Rašku uliva iz cevi u centru grada.

Pored Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, u istragu se uključila i novopazarska policija, a nakon nekoliko sati utvrdjeno je da je tečnost koja zagadjuje reku mazut iz “Gradske toplane”.

Vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Nemanja Mančić pojedinim medijima rekao je da je do “izlivanja došlo usled jakih kiša i da nije u pitanju ljudski faktor”.

Zbog zagadjenja Raške održana su dva protesta na kojima su gradjani tražili da se sankcionišu odgovorni, spreče dalji ekološki incidenti i javnost obavesti o tome da li je izlivanje mazuta uticalo na zdravlje ljudi.

Beta