Muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić najoštrije je osudio puštanje nacionalističkih pesama na priredbi četvrtih razreda u OŠ “Vasa Stajić” u Novom Sadu.

On poziva Ministarstvo prosvete, i sve druge pokrajinske i gradske institucije da povodom ovog slučaja preduzmu adekvatne mere kako se Bošnjaci i druge manjine ne bi nikako osećali ugroženim.

“Radujemo se da naša deca odrastaju u duhu mira, duhu međusobne ljubavi, da se deca međusobno druže, bez obzira koje su nacije ili vere. Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i prosto sam zgrožen da jedna učiteljica dozvoli takav propust i umesto da odmah reaguje, ona se još pridružuje veselju uz takvu pesmu. Kakvu poruku nam šalje takav prosvetni radnik, da li treba da strahujemo za našu decu kada ih šaljemo u školu. Ovu situaciju koja nam se desila smatram ispadom pojedinaca, jer je većina prosvetnih radnika divna i vode računa o svakom detetu, bez obzira koje je vere ili nacije”, naveo je on.

On je dodao da je u poslednje vreme mnogo različitih međunacionalnih ispada među decom i to pretežno među osnovcima.

“Apelujem na uzdržanost, a preporučujem širenje pozitivne bratske, prijateljske i komšijske atmosfere, jer život je jedan i nema reprizu, a svi smo mi braća i sestre ma koje vere ili nacije bili”, naveo je muftija vojvođanski.

I VKK “Vasa Stajić” osuđuje izvođenje nacionalističke pesme u školi

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić” je duboko ogorčen zbog “ordinarne političke i nacionalističke manipulacije koju nastavni kadar i rukovodstvo OŠ “Vasa Stajić” u Novom Sadu sprovodi nad maloletnicima”.

“Zahtevamo od nadležnih državnih organa oštru reakciju i hitnu smenu direktora ove školske ustanove, kao i zabranu daljeg vaspitno-prosvetnog rada nastavnog kadra koji je osnovnoškolce terao da đuskaju uz klerofašističku pesmu “Ne volim te Alija, zato što si Balija”, koja izaziva rasnu, versku i nacionalnu mržnju, veliča najstrašnije zločine i ratne sukobe. Pozivamo, takođe, građane i roditelje čija deca idu u ovu škoju da se aktiviraju kako ovaj skandal ne bi prošao bez konsekvenci i kako bi oni koji njihovu decu uče mržnji i podstiču ih na zločine – bili primereno sankcionisani”, dodaje se u saopštenju.

VKK “Vasa Stajić” upozorava da su lik i delo Vase Stajića u potpunoj suprotnosti sa podsticanjem mržnje i nasilja, nacionalizmom, zloupotrebom patriotizma, primitivizmom i prostaklukom, odnosno da je Vasa Stajić čitav svoj život posvetio modernizaciji ovih prostora i usvajanju civilizacijskih vrednosti.

Podsetimo, na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” u Novom Sadu desetogodišnjoj deci puštana je pesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija”.

indeksonline.rs/021.rs