Sedamnaestu sednicu Gadskog veća grada Novog Pazara obeležilo je donošenje niza odluka o proceni tržišne vrednosti zemljišta, usvajanje predloga komisija o dodeli srdastava NVO i odluka o raspisivanju konkursa za zakup poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini.

„Reč je o manjim površinama koje građani imaju pravo da otkupe u procesu legalizacije objekata. Želja nam je da što veći broj objekata u gradu postane legalan, što je dobro i za same građane i za lokalnu samoupravu“, rekao je član Gradskog veća Mirsad Jusufović.

Na sednici je usvojen i predlog programa korišćenja državnog zemljišta na teritoriji grada, a za potrebe poljoprivredne delatnosti. Prema rečima Jusufovića, reč je o proceduri koja se sprovodi u svim lokalnim samoupravama u Srbiji.

„Prema programu Vlade Srbije, koji usvaja i lokalna Skupština, raspisaćemo javni oglas za zakup neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini, na period od 15 godina. Iako konkurs još nije objavljen, pozivamo građane da se pripreme i prate, kako bi se prijavili i zakupili od države što veći broj parcela. Na taj način povećaćemo broj ljudi koji će se baviti poljoprivredom“, kazao je član Gradskog veća Mirsad Jusufović, naglašavajući da je, iako je oglas javan, broj ranije prijavljenih za zakup uglavnom nezadovoljavajući. Konkrs za zakup poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu, prema njegovim rečima, biće raspisan za oko mesec dana.

Gradsko veće grada Novog Pazara usvojilo je u okviru 17. redovnog zasedanja predloge komisija o dodeli sredstava za nevladine organizacije.

„Imali smo na dnevnom redu dva konkursa. Jedan je za nevladine organizacije opšteg tipa a drugi za NVO koje se bave kulturom. Na prvom je sredstva dobilo 17 a na drugom 16 organizacija. Opredeljeni iznos je 3,9 milona dinara za kulturu i 3 920 000 dinara za NVO opšteg tipa. Skoro 8 milona dinara grad izdvaja za podršku trećem sektoru i nadamo se da će opredeljena sredstva doprineti boljem radu organizacija i uključivanju svih strukrura u rad lokalne samouprave. Otvoreni smo za različita mišljenja i podsećam vas da smo nedavnim konkursom usmerili nekoliko desetina miliona dinara za socio- humanitarne organizacije“, zaključio je član Gradskog veća Mirsad Jusufović.