U Turskoj je održana 6. po redu Generalna skupština Unije opština turkijskog svijeta. Skupštinu je u Istanbulu otvorio i prisutnima se obratio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Tom velikom i značajnom događaju prisustvovali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i njegov pomoćnik zadužen za međunarodne odnose i saradnju, Tarik Rupić. Tokom boravka u Turskoj sastali su se sa brojnim delegacijama, gradonačelnicima Burse i Konje, a posjetili su i Dernek Bosna-Sandžak u Bursi.

Nakon svečanosti u Istanbulu na kojoj se obratio i predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, radni dio događaja održan je u Bursi. Razgovaralo se o gorućim pitanjima, ali i o razvoju lokalnih samouprava i produbljivanju saradnje među opštinama, članicama Unije opština turkijskog svijeta. Događaju su prisustvovali i gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac i pomoćnik gradonačelnika zadužen za međunarodnu saradnju i odnose, Tarik Rupić. Za Radio televiziju Novi Pazar istakli su da je ogroman značaj saradnje između opština koje okuplja Unija, te kako aktuelne krize čine i ukazuju na to da su ovakve organizacije vrlo važne.

Na marginama Generalne skupštine Unije opština turkijskog svijeta, Biševac i Rupić susreli su se i razgovarali sa mnogim delegacijama, gradonačelnicima različitih opština i gradova a posjetili su i Dernek Bosna-Sandžak u Bursi.

“Sastali smo se sa brojnim delegacijama i gradonačelnicima. Jedan od njih je gradonačelnik Burse, Alinur Aktaš. Prenio sam mu i vijest da će odbornici Novog Pazara na narednoj sjednici Skupštine glasati o odluci o bratimljenju naša dva grada. To će doprinijeti još boljoj saradnji, rekao je Biševac.

“Riječ je o događaju na najvišem diplomatskom nivou. U vremenu u kojem su podjele sve prisutnije, nemjerljiv je značaj organizacija koje rade na spajanju i što boljem odnosu i organizaciji gradova i opština, kazao je Rupić. Razgovarali smo o organizaciji i načinu upravljanja lokalnih samouprava od Balkana do zemalja centralne Azije. Mogu reći i da je konferencija bila značajna i zbog toga što smo uspjeli da porazgovaramo i o mogućoj saradnji u bliskoj budućnosti sa gradovima iz Bosne i Hercegovine, rekao je Rupić.

Unija opština turkijskog svijeta osnovana je 12. novembra 2003. godine. Unija okuplja najmanje 1.179 opština članica iz 30 država, provodi niz programa i projekata s ciljem razvoja saradnje između lokalnih samouprava u prijateljskim zemljama na geografskom području koje se proteže od Balkana do Kavkaza i centralne Azije.

rtvnp