BEOGRAD – Povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova danas je na svečanosti u Štark areni 1.516 novih pripadnika policije položilo zakletvu.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je u obraćanju prisutnima rekao da se pokazuju “najmladji medju nama”, a da su “najbolji medju nama danas sa onima koji pate i kojima je teško, daleko od svetla i daleko od kamera”.

Vulin je pozvao nove pripadnike policije da čuvaju svoju čast, koju su doneli stupajući u policijsku službu.

“Država će vas opremiti i naoružati, ali čast da vam da ne može, to ste nam doneli”, rekao je Vulin i upozorio da je njihov poziv “rat sa kriminalom koji se vodi i kad se vidi i kad se ne vidi”.

Ministar je odlikovanim pripadnicima policije uručio medalje za hrabrost, dok je v.d. direktora policije Dragan Vasiljević uručio medalje za zasluge i posvećenost službi.

Svečanosti je prisustvovalo više ministara iz tehničke Vlade Srbije, medju kojima je i ministar odbrane Nebojša Stefanović, delegacija iz Republike Srpske i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

indeksonline.rs/Beta