Naslovna Vesti OVO JE NAJOPASNIJI MAFIJAŠ NA SVETU! Rođen u Kijevu, blizak sa Putinom,...

OVO JE NAJOPASNIJI MAFIJAŠ NA SVETU! Rođen u Kijevu, blizak sa Putinom, a Amerikanci za njegovu glavu nude 5 MILIONA $!

Dok kriminalno podzemlje napreduje u Evropi, ruska mafija kao da sve više prolazi ispod radara dok ujedno postaje najveća mafijaška organizacija na svetu – “Bratstvo”. To su dobro finansirane, visoko organizovane grupe koje su odgovorne za sve, od pranja novca, ubistava i sajber terorizma. Ulični gangsterizam prešao je na kleptokratiju koju je odobrila država i tako podzemlje napreduje pod Putinovim režimom. Visok nivo korupcije je uvek od pomoći organizovanom kriminalu, omogućavajući mu da cveta, piše Daily Record.

Neposredno pre svoje užasne smrti od trovanja radioaktivnim polonijumom-210, bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko, koji se specijalizovao za borbu protiv organizovanog kriminala, uperio je prst krivice na Putina. Litvinjenko je takođe naveo da je Vladimir Putin imao “dobre odnose” sa šefom ruske mafije Semjonom Mogilevičom. Mogilevič je, prema FBI, decenije proveo prodajući drogu, a prste je umešao i u organizovanje prostitucije, naručena ubistva i trgovinu nuklearnim materijalom. Opisan kao “šef šefova”, živi slobodno u Moskvi uprkos tome što je jedan od najtraženijih ljudi na svetu. FBI je izdao poternicu za njim a nagrada za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja je pet miliona dolara.

RUSKA MAFIJA – “BRATSVO”

Sergej Mihajlov je čovek odgovoran za formiranje “Bratstva”. On je karijeru počeo kao konobar u raznim restoranima u Moskvi, ali plata mu jednostavno nije bila dovoljna i tada je započeo kriminalni život. Godine 1984. Mikas, kako ga zovu, je uhapšen i optužen za prevaru i krađu. Osuđen je na šest meseci u Gulagu, radnom logoru u teškim uslovima.

Gulag je uspostavljen za vreme diktature Josifa Staljina u Sovjetskom Savezu. Zatvorski radni logori su bili prepuni, a zatvorenici su većinu dana provodili radeći. Mnogi od njih su umrli od iscrpljenosti, gladi i zaraznih bolesti ako nisu bili pogubljeni. Sergej je tamo upoznao članove ruskih bandi i mafija, a to su bile veze koje su mu pomogle da uspostavi “Bratstvo”. Kada je Sergej izašao iz zatvora, imao je ozloglašenu reputaciju zbog kontakata koje je ostvario tokom izdržavanja kazne, piše Grunge.

Kao i svaka druga organizovana kriminalna grupa, ruske bande imaju stroge smernice koje, ako se ne poštuju, mogu dovesti do smrti. Rusi imaju Kodeks ponašanja lopova. Kodeks ima 18 pravila i sva ona obezbeđuju zaštitu njegovih članova i bratstva. Federacija američkih naučnika objavila je listu, koja uključuje osnove poput čuvanja tajne lokacija saučesnika, podučavanja početnika i slično. Druga pravila koja se odnose na odnose sa vlastima navode da članovi ni na koji način ne bi trebalo da budu povezani sa njima. Međutim, prema dostupnim informacijama vidi se da “Bratstvo” ne poštuje striktno kodeks. Organizacija navodno radi više na zapadni način i tretira svoje nezakonite aktivnosti kao posao. Sergej Mihailov bi navodno radije bio nazvan biznismenom nego lopovom.

Nije iznenađenje da kriminalni sindikati dobijaju mnogo novca od svojih kriminalnih aktivnosti, a “Bratstvo” se smatra jednom od najbogatijih bandi na svetu, prema izveštaju Yahoo Finance-a. U izveštaju, koji je objavljen 2014. godine, stoji da ruska banda ima prihod od 8,5 milijardi dolara. Ovo, međutim, može biti gruba cifra jer ne postoji način da se prate prihodi sindikata zbog njihovih šema pranja novca i njihovih napora da sakriju novac.

(MONDO)

Exit mobile version