Početkom sledeće nedelje u Novom Pazaru biće organizovan peti po redu Ekofestival. Počeće u ponedeljak u gradskom parku dok će narenog dana biti upriličena dodela nagrada učesnicima.

Ekofestival 2022. uz podršku Grada, organizuje Centar za decu i mlade Duga.

”Reč je o najmasovnijoj i najznačajnijoj manifestaciji koja sublimira sve ekološke aktivnosti koje se tokom cele godine realizuju. Cilj je da kroz druženje, zabavu i različite umetničke prakse razvijemo ljubav prema prirodi kod mladih i damo doprinos opštoj ekološkoj kulturi” kazala je za RTV Novi Pazar direktorka Centra za decu i mlade Duga Fatima Durović.

”Kada smo delegirali teme za konkurs one se tiču onoga što je promena odnosa i oblika ponašanja i navika kada je upitanju odnos prema životnoj sredini, očuvanje onoga što imamo i u krajnjoj liniji razumevanje fundamentalnog jedinstva čoveka i prirode što je bio i krajnji idealni cilj i polazište da menjamo odnos prema životnoj sredini , da menjamo navike a uvereni smo da upravo kontinuiran rad sa mladima osigurava neke dugoročne rezultate” kazala je direktorka Centra za decu i mlade Duga Fatima Durović.

Ona je pozvala sve sugrađane, učenike i grupe učenika da organizovano dođu i posete festival.

”Cenim da će imati puno toga da vide. Pripemili smo bogat i sadržajan program. Na letnjoj pozornici očekuje nas izložba radova pristiglih na konkurs i to od šest grupa predškolaca, 18 odeljenja nižih osnovaca i preko 70 rdova starijih osnovaca ćemo ovom prilikom izložiti. Osim toga likovnu koloniju smo nazvali ‘Ekološka likovna kolonija’ i realizovaće je polaznici likovnog ateljea, ali će naši goti biti i polaznici i drugih likovnih ateljea grada. Planirali smo takođe, izradu jednog grupnog likovnog rada ispred Kule motrilje” najavila je Durović.

Festival će imati i edukativni karatker, pa će u saradnji sa ekolozima iz JKP ”Gradska čistoća” koji radionice organizuju u školama, ista biti realizovana na otvorenom.

”Biolozi ekološkog društva Duga će predstaviti svoje godišnje aktivnosti, a studenti Departmana za biologiju Državnog univerzitteta u Novom Pazaru će takoreći doneti jednu laboratoriju na otvorenom i spremaju jedan sadržajan i interesantan program za ovu priliku” kazala je direktorka Centra za decu i mlade Duga Fatima Durović.

Ona je izrazila zadovoljstvo da će učestvovati i štićenici i članovi Udruženja za mentalno nedovoljno razvijene osobe.

Drugog dana biće uručene nagrade učesnicima festivala. Nagrade je obezbedio Grad Novi Pazar. Poruka ovogodišnjeg festivala koje predstavlja svojevrstan ekološki praznik je ”Mi čuvamo Novi Pazar”.