Povodom novog talasa hakerskih napada na Republiku Srbiju, Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da pripadnici policije, baš kao i prethodnih dana i meseci, nastavlјaju vršenje kontradiverzionih pregleda u objektima i preduzimaju sve mere i radnje u cilјu rasvetlјavanja slučajeva lažnih dojava o bombama zajedno sa drugim relevantnim službama, Bezbednosno-informativnom agencijom, Vojnoobaveštajnom agencijom, Vojnobezbednosnom agencijom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova rasvetlili su svaku dojavu o postavlјenoj bombi koja je došla iz Srbije, brzo pronašli izvršioce i procesuirali ih.

Takođe, još jednom ponavlјamo da su identifikovane lokacije više mejl adresa sa kojih su stizale preteće poruke o postavlјenim bombama sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, te da su o svemu obavešteni naši inostrani partneri od kojih očekujemo konkretnu reakciju.

Ostvarena je saradnja sa Evropolom, Interpolom, policijska i tužilačka saradnja sa zemlјama iz kojih su identifikovane pretnje bombama, poput Polјske, Slovenije, Irana, Ukrajine, a ostvaren je i zajednički rad na rešavanju identičnih pretnji sa policijskim organima Mađarske.

Od 1. januara zaklјučno sa jučerašnjim danom izvršena su čak 1.243 kontradiverziona pregleda povodom dojava o postavlјenim bombama, a kako bi se što brže i efikasnije izvršili KD pregledi, po naređenju ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koji svakodnevno obilazi specijalističke timove za kontradiverzionu zaštitu na terenu, angažovane su i dodatne policijske snage.

Srbija je meta specijalnog rata i moramo izdržati sve napade i pritiske, baš kao i druge zemlјe.

Zahvalјujemo se srpskom narodu koji je još jednom pokazao visok stepen odgovornosti i razumevanja pružajući podršku svojoj državi.

Srbija će ostati mirna, stabilna i bezbedna uprkos svim izazovima i problemima sa kojima se suočavamo.

indeksonline.rs