Naslovna srbija Beograd Rasim Ljajić: Samit EU-Zapadni Balkan pokazao svu dubinu institucionalne i političke krize...

Rasim Ljajić: Samit EU-Zapadni Balkan pokazao svu dubinu institucionalne i političke krize u kojoj se nalazi EU

Tanjug

Predsednik SDP Srbije i lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić izjavio je danas, a povodom održanog samita Evropske unije i lidera sa Zapadnog Balkana da je samit EU-Zapadni Balkan pokazao svu dubinu institucionalne i političke krize u kojoj se nalazi Evropska unija.

’’To ne znači da su vrednosti na kojima je formirana dovedene u pitanje, već da imamo jasan deficit liderstva kod čelnih ljudi u Briselu, ali i u većini evropskih država. Odluke se donose na bazi raspoloženja vlastitog izbornog tela, a ne na osnovu strateških geopolitičkih ciljeva i potreba.

Iako je rezultat samita razočaravajući za zemlje Zapadnog Balkana, bilo bi potpuno pogrešno da menjamo naš spoljnopolitički kurs zbog nedostatka hrabrosti i odlučnosti, a često i elementarne površnosti kod briselskih birokrata i evropskih čelnika.

Srbija, kao i druge zemlje regiona, treba da nastavi sa unutrašnjim reformama i sveukupnom modernizacijom bez obzira da li će to neko spolja ceniti ili ne. Mi ne možemo da menjamo EU, ali možemo nabolje da menjamo naše društvo. A to znači da ćemo biti spremni za punopravno članstvo kada i Evropljani pronađu rešenja za svoju unutrašnju krizu, a posebno za način donošenja odluka’’ smatra Ljajić.

Exit mobile version