U prvoj junskoj akciji, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, u Novom Pazaru prikupljeno je rekordnih 100 jedinica krvi i 43 jedinice matičnih ćelija. U okviru obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova krv je dalo i 50 pripadnika policije. Među dobrovoljnim davaocima bili su i uposlenici Elektrodistibucije kao i ostali građani.

Za organizatore iz Crvenog krsta Novi Pazar i Instituta za transfuziju krvi Srbije ovo je bio poseban dan. Rekordan odziv dobrovoljnih davalaca krvi mogao se očekivati već u prvim satima današnje akcije.

”Pored prikupljanja rezervi krvi ovo je prva akcija gde se prikupljaju i matične ćelije za sve obolele od leukemije. Moram da se pohvalim da dosta naših dobrovoljnih davalaca daje saglasnost da daju matične ćelije što mi je posebno drago, jer ovo je novi vid lečenja tih ljudi koji je mnogo laši i bezbolniji”, izjavila je sekretar Crvenog krsta u Novom Pazaru Ljiljana Kostić. Podsetila je da je pre mesec dana, kada je organizovana prva akcija dobrovoljnog davanja matičnih ćelija u Novom Pazaru, prikupljeno 200 jedinica.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna pod sloganom “Davanje krvi je čin solidarnosti” s ciljem zahvalnosti svim dobrovoljnim davaocima i podizanju svesti građana o važnosti redovnog i dobrovoljnog davanja krvi. Tim povodom Kostić je davaocima čestitala praznik, poželela dobro zdravlje i poručila da nastave da daju krv, ”da nam ni jedan pacijent ne čeka krv, nego da krv čeka pacijenta”.