BEOGRAD – Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će đaci u Srbiji biti bezbedni i apelovao da se u miru završe pripreme za polaganje završnog ispita.

Nakon brojnih dojava o postavljenim bombama u školama, nakon čega su učenici morali da idu i na onlajn nastavu, Ružić naglašava da se radi sve kako bi polaganje male mature proteklo u najboljem mogućem redu.

“Mislim da treba u miru da se pripreme, bez neke treme. To jeste traumatično iskustvo, oni koji imaju te zlokobne intencije da prijavljuju lažne bombe, ne vode računa o tome da time udaraju na ono što je najosetljivije i što je budućnost našeg društva, a to su naše mlade generacije”, poručuje Ružić za RTS.

Ukazao je da postoji operativni plan, kao i da su u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

“Biće sigurni i roditelji i deca, neka se u miru pripremaju za završni ispit”, rekao je resorni ministar i istakao da se od 2010. godine ide na sažimanje broja objekata u kojima će se održavati mala matura, kao i da ih ove godine ima 1.266.

Dodaje, smanjiće se za 50 do 60 odsto, kako bi sve bilo operabilno.

Ružić podseća da su svi testovi odštampani, stavljeni u sigurnosne vrećice i kutije sa zatvornicama, te da će biti odvezeni na lokacije u pratnji policije.

Na pitanje kako će se nadoknaditi časovi koji su propušteni zbog dojava o bombama, Ružić odgovara da direktor škole uz saglasnost školske uprave odlučuje o tome.

“Nema potrebe za nekim velikim nadoknađivanjem. Nama je najvažnije da se na regularan način završi školska godina i to ne samo na završnom testu za osmake”, rekao je Ružić.

Malu maturu osmaci polažu 27, 28. i 29. juna.

indeksonline.rs/Tanjug