JERUSALIM – Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid apelovao je danas na Izraelce u Turskoj da “što je pre moguće” odu, zbog pretnji da iranski operativci planiraju napade na gradjane jevrejske države u Istanbulu.

“To je stvarna i neposredna opasnost”, rekao je Lapid na sastanku sa poslanicima iz svoje partije centra Ješ atid (Ima budućnosti), navodeći da je bilo “nekoliko iranskih pokušaja da se izvedu teroristički napadi na Izraelce na odmoru u Istanbulu”.

“Ako ste već u Istanbulu vratite se u Izrael što pre. Ako ste planirali let u Istanbul – odložite ga. Ni jedan odmor nije vredan života. Ne putujte u Tursku uopšte, sem ako to putovanje nije od suštinskog značaja”, dodao je šef diplomatije Izraela.

Iran i Izrael su veliki neprijatelji i Teheran je optužio jevrejsku državu za niz napada na iranske nuklearne zvaničnike i vojne oficire.

Iran je optužio Izrael za ubistvo pukovika iranske Revolucionarne garde Sajada Hodaija, koji je ubijen u Teheranu 22. maja ispred svoje kuće.

Lapid nije aludirao ni na jednu navodnu izraelsku operaciju u Iranu, ali je rekao da su se neki Izraelci koji su nedavno putovali u Tursku vratili “ne znajući da su im životi spaseni”.

Izraelski gradjani su na meti napadača da bi bili oteti ili ubijeni, rekao je šef diplomatije Izraela.

Ranije danas je izraelski javni servis Kan javio da su iranski planovi otmice Izraelaca u Turskoj osujećeni pošto je Izrael obavestio Ankaru o pretnji.

Lapid je zahvalio vladi Turske “za ; napor koji ulaže u zaštitu života izraelskih gradjana”, ali nije obelodanio detalje.

indeksonline.rs/Tanjug