BEOGRAD – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Beogradu da Berlin očekuje da se sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Šolc je rekao da “svako mora da zna” da sankcije “neće tek tako nestati” po okončanju sukoba u Ukrajini.

“Ovo je strašan, besmislen, imperijalistički rat Rusije, važno je da svi zajedno pokažemo solidarnost prema Ukrajini i da joj pomognemo da se brani od napada. Uveli smo sankcije, važno je da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama. To pomaže Ukrajini da sama odredi budućnost i da odbrani suverenitet i teritorijalnu celovitost”, kazao je Šolc.

Na pitanje da li je izrazio očekivanje da se Srbija odmah pridruži sankcijama ili postepeno, Šolc je rekao da je “došao da podrži proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, i dodao da je “želja velikog broja ljudi u Evropi da se Beograd priključi sankcijama”.

Naveo je da su razgovarali i o dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i dodao da je u tom procesu “potreban napredak”.

“Želim da ohrabrim lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora koji u celini unapređuju dijalog o normalizaciji odnosa dve zemlje”, kazao je Šolc.

Upitan šta bi bila posledica po Srbiju i Kosovo ako Beograd odbije da prizna kosovsku nezavisnost, Šolc je rekao da je “nemački stav jasan i godinama poznat”.

“Sad je potrebno da se svi angažovano posvete tom procesu da se dođe do napretka. Obe strane moraju dati doprinos tome i odgovorne su da ne bude blokada, da se ne odlažu sastanci, da se pravi niz malih koraka kako bi se došlo do konačnog cilja”, naveo je.

Šolc je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u Bosni i Hercegovini i dodao da “nema smisla ugrožavati budućnost BiH i pospešivati secesionističke tendencije”.

Kad je reč o evropskim integracijama Srbije, Šolc je ukazao da je potreban nastavak reformi u oblastima vladavine prava, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Potreban je nastavak reformi, dobro je što postoji pravosudna reforma koja predstavlja iskorak, ali moraju da uslede sledeći koraci”, dodao je.

Naveo je da Nemačka podržava Srbiju u procesu pristupanja EU, za koju je kazao da će “biti uspešna jedino kao celina”.

“Saradnja sa Srbijom i Zapadnim Balkanom za nas je važna, želimo da te zemlje napreduju i da imaju perspektivu pristupanja EU. Tu sam da ohrabrim sve da rade na tome da napredak bude moguć”, rekao je nemački kancelar.

Šolc je kazao da brzina procesa pristupanja Uniji zavisi od mnogo faktora, od toga koliko se zemlje kandidati “trude da ispune sve neophodne uslove”, ali i od dinamike EU u tom procesu.

“Moj cilj je da uspemo u tome i to ne u dalekoj budućnosti nego što je pre moguće. Neće moći za šest meseci, taj proces će trajati, ali bilo bi dobro da se to sada pospeši velikom hrabrošću”, naveo je Šolc.

Šolc je u Beograd doputovao iz Prištine, gde je posle današnjeg sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da u EU nema mesta za države koje se medjusobno ne priznaju.

Nemački kancelar iz Beograda odlazi u Solun, gde će se priključiti radnoj večeri u okviru regionalne inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Šolc će sutra posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku.

indeksonline.rs/Beta