Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da je bosanki jezik uvršten u sistem za izdavanje ličnih dokumenata Ministarstva unutrašnjih poslova, te da su uklonjene sve prepreke za izavanje ličnih dokumenata na bosanskom jeziku.

“Ovo je prvi korak ka vraćanju poverenja bošnjačkog naroda u državne institucije Srbije”, rekao je Ugljanin.

“Danas imamo čast da saopštim građanima ove zemlje da je nad Bošnjacima izvršena ispravka u sistemu Republike Srbije za izdavanje ličnih dokumenata. Od danas Bošnjaci zvanično mogu da dobijaju lična dokumenta u Srbiji na svom maternjem bosanskom jeziku I pismu, izjavio je na press konferenciji lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

On je na konferenciji za novinare ocenio da je to prvi korak ka vraćanju poverenja bošnjačkog naroda u državne institucije Srbije.

“ Omogućavanje Bošnjacima da mogu da dobiju lična dokumenta na maternjem bosanskom jeziku, otvara nadu da je u ovoj zemlji moguće uspostaviti pravnu državu, vladavinu prava i pravo na sigurnost, dokazano je da ima kadrova, znanja i volje za to”, rekao je Ugljanin.

On je podsetio da je SDA Sandžaka ukazala na problem i obavestila MUP o nepostojanju bosanskog jezika u sistemu za izdavanje ličnih dokumenata, kao i da ih je to Ministarstvo pre nekoliko dana obavestilo da su tehničke prepreke otklonjene.

On je rekao da je 17 juna, MUP Srbije pismom saopštio da su uklonjene sve prepreke za izdavanje ličnih dokumenata na bosanskom jeziku, dodao je Ugljanin

„ Povodom Vašeg obraćanja sa zahtjevom da se omogući izdavanje javnih isprava na bosanskom jeziku i pismu, obaveštavamo vas das u sve tehničke prepreke za izdavanje lične karte na bosanskom jeziku otklonjene, te pripadnici bošnjačke nacionalne manjine mogu da podnose zahteve i dobijaju lične karte ukoliko žele i na bosanskom jeziku i pismu.“, kaže se između ostalog u pismu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, koje je dostavljeno SDA Sandžaka.

“U skladu sa tim predstavnici Stranke su 21. juna, posjetili Policijsku upravu u Novom Pazaru i utvrdili da Bošnjaci mogu podnijeti zahtev i dobiti lična dokumenta na bosanskom maternjem jeziku i pismu”, rekao je Ugljanin,

Ugljanin je dodao da su ovim potvrđene reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je na inauguraciji izjavio da želi da stvara dobre odnose sa Bošnjacima.