LONDON – Iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) danas su upozorili da bi “kontinuirana cirkulacija” virusa majmunskih boginja u svetu mogla da rezultura intenzivnim širenjem tog virusa unutar grupa visokog rizika, kao što su trudnice, osobe sa oslabljenim imunitetom i deca.

SZO navodi da se istražuju izveštaji o zaraženoj deci, uključujući dva slučaja u Velikoj Britaniji, kao i da se prati situacija u Španiji i u Francuskoj iako nije zabeležen nijedan težak slučaj među obolelima, prenosi Rojters.

Virus je do sada identifikovan u više od 50 novih zemalja izvan Afrike u kojoj su majmunske boginje endemska bolest.

“Zabrinut sam zbog trajne transmisije virusa jer to upućuje na zaključak da prisustvo virusa jača i da bi mogao da zahvati grupe visokog rizika, uključujući decu, imunokompromitovane i trudnice”, poručio je danas iz Ženeve generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prema podacima SZO, od početka epidemije u maju evidentirano je više od 3.400 slučajeva majmunskih boginja i jedan smrtni slučaj i to uglavnom u Evropi među homoseksualnim muškarcima, ali i više od 1.500 obolelih i 66 smrtnih slučajeva u zemljama u kojima se taj virus najčešće širi.

Prošle nedelje SZO je zaključila da se epidemija nije raširila u toj meri da bi zahtevala proglašenje vanredne situacije u javnom zdravstvu, što je najviši nivo uzbune.

Međutim, Tedros je poručio da SZO pažljivo prati epidemiološku situaciju i da će stručni komitet biti sazvan “što je pre moguće” kako bi se ponovo izvršila stručna procena.

indeksonline.rs/Tanjug