BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je danas Prištinu da je donela dve odluke kojima se priprema proterivanje Srba sa Kosova.

Vučić je, posle sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lačakom, na konferenciji za novinare rekao da će odgovor zvaničnog Beograda biti trezven, te zamolio Prištinu da ne pokušava da naudi srpskom narodu.

Precizirao je da će odgovor Beograda biti “trezven ali ubitačan i istinit”.

“Nećemo nikakve vojne akcije da preduzimamo i molimo da ne diraju naš narod i da ne oduzimaju njihovu imovinu”, rekao je Vučić.

Rekao je da se pred medije pojavio sam, jer, kako je naveo, nije želeo Lajčaka da dovede u neprijatnu situaciju.

Naglasio je da od danas postoji promena situacije na Zapadnom Balkanu, u Srbiji i na Kosovu.

Rekao je da Priština ima podršku Zapada, te negirao da je zvanični Beograd, od izbijanja ukrajinske krize, bilo koji potez povukao pod uticajem Rusije.

Naglasio je da je Priština donela odluke o osujećivanju prava za ulaženje sa ličnim kartama Srbije na Kosovo i da se registruju vozila sa takozvanim RKS tablicama.

Vučić je rekao da će Priština ubedjivati ljude da stave te registraske tablice i da će im, ako ih ne ubede, otimati vozila.

Ponovio je da je zvanični Beograd spreman za dijalog i da je sve dogovoreno ispunio, te naglasio da je suština u tome da “godinama trpi laži i predstavnika Kvinte i Albanica”.

Rekao je da se Beograd deset godina bori da pronadje kompromisno rešenje, te naglasio da kompromis niko neće, (već) samo gledaju kako da proteraju naš narod”.

Naveo je da je Priština “dala rok (za odluke) do kraja novembra” i naveo da “planiraju opšti napad na sever Kosova, najkasnije 1. oktobra”.

Prema njegovim rečima, to građani treba da znaju kao i da su ih u tome podržali predstavnici Kvinte.

“Uvek ćemo gledati da sačuvamo mir, ali drugi to ne žele, ne samo Albanci sa Kosova, nego i njihovi mentori”, rekao je Vučić.

Kazao je da je posle podne razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i istakao da predstavnici Srba na Kosovu neće više da trpe nasilje Prištine.

Izrazio je očekivanje da će trpeti kritike da je, kako je naveo, on sve uradio zbog Rusa, te takve stavove nazvao glupostima.

“Od kada to traje u Ukrajini – već 130 dana slušam napašćemo Bosnu, napašćemo Kosovo, napašćemo Crnu Goru, napašćemo ovo, napašćemo ono …i niko ni da kaže izvini”, rekao je Vučić.

indeksonline.rs/Beta